Bu yıl 15. yaşını kutlayan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 41 farklı ülkeden 115 film ile seyirci karşısına çıkmak için gün sayıyor.
10-17 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da Devlet Opera ve Balesi salonunda düzenlenecek açılış gecesi ve ödül töreniyle başlayacak olan festivalde bu yıl sinemada 40. sanat yılını kutlayan Hale Soygazi'ye “Uçan Süpürge Onur Ödülü” takdim edilecek. Türk sinemasının en üretken isimlerinden Bilge Olgaç’ın anısına verilen Başarı Ödülleri ise Füsun Demirel ve Serra Yılmaz’a sunulacak.
Festival bu sene önemli konukları ağırlaması ve yönetmen filmografisi ağırlıklı programıyla dikkat çekiyor.
Faslı feminist yönetmen Farida Benlyazid’in Uçan Süpürge için kendisinin hazırladığı film seçkisinde yönetmenin kendi filmlerinin yanı sıra Fas'ın önemli sinemacı kadınlarından Selma Bargach, Narjiss Nejjar ve Leila Kilani’nin filmleri de seyircilerle buluşacak. Festivalin bir diğer retrospektifi ve onur konuğu ise Finlandiyalı Saara Cantell olacak.
Ayrıca Vietnamlı yönetmen, besteci, şair, yazar Trinh T. Minh-ha-, Portekiz sinemasının önde gelen isimlerinden Terasa Villaverde, Japon sinemacı Naomi Kawase ve Belçikalı Chantal Akerman'ın da filmleri Ankara'da seyircilerle buluşacak. Yönetmenler söyleşi ve etkinlikler için festival süresince Ankara'da olacak.
“Kadınlar tarafından, kadınlar hakkında filmler” sloganıyla yola çıkan ve bu yıl 40. yaşını kutlayan Women Make Movies organizasyonu da festivale özel bir film seçkisi ile katılıyacak.
Festivalin kısa film yarışmasında ise “Size baba diyebilir miyim?” temalı kısa filmlerin erk ve erkeklik inşası üzerinden “baba”yı sorgulaması incelenecek.
Festival ayrıca “Olay Yeri: Aile” başlıklı bölümünde çocuk gelinler ve ensest temalarına dikkat çekmeyi de amaçlıyor. Bu anlamda Reis Çelik’in son filmi “Lal Gece”, Bingöl Elmas’ın yeni belgeseli “Evcilik” ve Uçan Süpürge’nin “Çocuk Gelinler” belgeseli bu bölümde gösterilecek. ün filmlerinden bazıları.
Film gösterimleri Kızılırmak Sineması ve Goethe Institut’ta ve gerçekleşirken ayrıca söyleşiler, paneller, üniversitelere özel gösterimler, film okumaları ve atölye çalışmaları da festivale renk katacak...