Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Halil Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havacılıkta 2004 yılının ''milat'' olarak kabul edildiğini belirterek, sektöre ciddi bir yapısal düzenleme getirildiğini söyledi.

Firmalara kolaylıklar sağlayan düzenleme sayesinde özel sektörün havacılığa girmesinin teşvik edildiğini anlatan Demir, böylelikle vatandaşa uygun fiyatla uçma şansı yaratıldığını kaydetti.

''Havacılıkta ezber bozuluyor. Artık 'uçmak çok pahalı' anlayışı sona erdi'' diyen Demir, şöyle devam etti:

''Seyahatlerde artık hava yolu da tercih edilir hale geldi. İnsanlar bir yerden bir yere gidecekleri zaman diğer seçenekleri değerlendirmeden önce hava yolu şirketlerinin internet sitelerinden uçuşları kontrol ediyor. Bu değişim doğal olarak yolcu sayılarına da yansıdı.''

Yolcu artışının, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü istatistiklerinde gözle görülür bir şekilde ortaya çıktığını bildiren Demir, Türkiye'de 17 şirketin yolcu ve kargo taşımacılığı yaptığını, hizmet veren toplam 270 uçağın, 43 bin 524 koltuk kapasitesi bulunduğunu söyledi.

-İSTATİSTİKLERDE ARTIŞ-

Yrd. Doç. Dr. Halil Demir, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, ülke genelindeki hava alanı ve limanlarında 2007 yılında 31 milyon 949 bin 341 yolcunun iç hat, 38 milyon 347 bin 191 yolcunun ise dış hat olmak üzere toplam 70 milyon 296 bin 532 yolcunun hizmet aldığını belirtti. Demir, bu sayının 2008 yılında toplamda yüzde 13 artış gösterdiğini kaydetti.

Geçen yıl iç hatlarda 35 milyon 832 bin 776 yolcunun, dış hatlarda da 43 milyon 605 bin 513 yolcunun hizmet aldığını ifade eden Demir, toplamda 79 milyon 438 bin 289 yolcunun hava alanı ve limanlarından yararlandığını belirtti.

Halil Demir, bu yıl ise ağustos sonu itibariyle iç hatlarda yaklaşık 26 milyon 700 bin yolcunun, dış hatlarda ise 29 milyon 500 bin yolcunun hava alanı ve limanlarından hizmet aldığını anlatarak, söz konusu rakamın aralık sonunda geçen yılı geçmesinin beklendiğini söyledi.

-''HAVACILIK SEKTÖRÜ EMEKLEME DÖNEMİNDE''-

Demir, hava yoluna ilginin artmasının büyük moral verdiğini, ancak buna karşın sektörün kat etmesi gereken daha çok yol olduğunu vurguladı.

AB ülkelerine göre havacılık sektörünün emekleme döneminde olduğunu dile getiren Demir, ''2004 yılı sonrası büyük bir atılım gerçekleşti. Hava yolu trafiği yoğunlaştı, tercih değişmeye, şirketler gelişmeye başladı. Buna karşın daha kat etmemiz gereken yolumuz var. İlerleyen yıllarda sektör daha iyi yerlere gelecek'' dedi./haber7