Zorlu, Vestel'in 27. yılında 100 milyonuncu televizyonu ürettiğini, bunun 95 milyonunun Vestel'i aldıkları 2004 yılından bu yana yapıldığını belirterek, “Bu büyüme yeterli midir? Hayır. 2020 yılı hedefimiz 15 milyar dolar cirodur. Bu olmayacak bir şey değil” dedi.

Vestel'in 27. yılında ürettiği 100 milyonuncu televizyonun banttan indirilmesi nedeniyle Manisa'daki Vestel City'de basın toplantısı düzenlendi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, toplantıda yaptığı konuşmada Vestel'i ilk aldıkları yıllarda “1 milyon adet televizyon üreteceğiz” dediklerinde, bazı kesimlerin kendilerine güldüğünü, 16 sene sonra yüz milyonuncu televizyonu üretmenin büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

DEV ÜRETİM ÜSSÜ

Manisa'da 8 fabrikadan oluşan 750 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerle Avrupa'nın en büyük üretim komplekslerinden birini oluşturduklarını ifade eden Zorlu, Uzakdoğulu üreticilerin aldığı büyük devlet desteklerine rağmen Avrupa'daki 2 modül üreticisinden birisi olduklarını, holdingin gücüyle 120 milyon dolar yatırım yaptıkları modül fabrikasının Vestel'i yeniden ihracat şampiyonu yapabileceğini söyledi.

Fabrikanın geçen yıl 375 milyon dolar ciro yaptığını, bu yıl 800 milyon dolar ciro hedeflediğini kaydeden Zorlu, fabrikada aylık 800 bin adet modül üretimi yapacaklarını, bunu gelecekte 1 milyonlara çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.

Modülün LCD televizyonların can damarı olduğunu, ancak çok önemli olan diğer parça cam konusunda yatırım yapamadıkları için bu parçayı dışarıdan getirmek durumunda kaldıklarını söyleyen Zorlu, cam için 3 milyar dolarlık yatırım gerektiğini, Uzakdoğulu üreticilerin devlet desteğiyle bu yatırımı yaptıklarını söyledi.

Zorlu, şöyle konuştu:

“Cell üretimine 15-20 sene önce başlamış firmalar var. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Yollarına devam ediyorlar, biz hala tren bileti arıyoruz. Cell üretiminde tren kaçtı. Ama artık OLED geliyor. Türkiye OLED üretimini yapabilir ama bu, devletin politikası olması lazım.

Kalkınmış ülkeler içine girmek için bizim mutlaka sanayiyi desteklememiz lazım. Koreli firmalara devlet çok destek verdi, bir karar verdiler. Dev gibi firmalar, markalar çıkardılar. Soruyorum bir tane markamız var mı? Bir dünya firması olduk ama bir dünya markası olamadık. Marka olmak kolay bir olay değil. Marka olmak için elinde silahının olması lazım. Bizim ciromuz o reklamlara yetmez.”

Bu konularda hükümet yetkililerini bilgilendirdiklerini, ancak devletin belli bütçe olanaklarının olduğunu bildiklerini ifade eden Zorlu, “Ama olacak, ben ümitliyim. Açıklanan sanayi politikası kapsamında bir şeyler yapacaklar, ben inanıyorum” dedi.

Zorlu Vestel'e zaman zaman “montajcı” yakıştırmasının yapıldığını, bu kurumun küçümsenmek istendiğini belirterek, dünyadaki tüm üreticilerin entegre ve çipleri değişik yerlerden alabildiğini, ancak önemli olanın yazılım olduğunu, Vestel'in üretim tesislerindeki olanaklarıyla “burada her şey yapılır yeter ki devlet sanayici işbirliği olsun” dedi.

YENİDEN İHRACAT ŞAMPİYONLUĞU

Vestel'in kurulduğu 1984'den 2004'e kadar 5 milyon adet televizyon ürettiğini, 2004'den bu yana ise 95 milyon adet ürettiğini söyleyen Zorlu, halen 12 milyon adet televizyonu hiç yatırımsız üretebilecek bir altyapıya sahip olduğunu, uydu alıcılarında da Uzakdoğulu rakiplerinden her zaman 1 sene önde olduklarını söyledi.

Zorlu, 2010'da 7,5 milyon televizyon, 1 milyona yakın uydu alıcı ürettiklerini, 2011'de 8,5 milyon televizyon ve 3,5 milyon adet modül üreteceklerini bildirdi.

2010'daki ihracatın 2 milyar 250 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2011'de hedefin 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Zorlu, “Senelerce ihracat liderliğini kimseye bırakmadık. Bu sene 5. olduk. Otomotiv sanayi bizi geçti. Gelecek sene birinciliği de alabiliriz, parmak ucuyla kaçırabiliriz de. Keşke 10 tane Vestel olsa. Bu büyüme yeterli midir? Hayır. 2020 yılı hedefimiz 15 milyar dolar cirodur. Bu olmayacak bir şey değil.”

'CUMHURBAŞKANIMIZ HEP VESTEL ALIYOR'

Zorlu, bir gazetecinin kriz nedeniyle Avrupa'da sektörde konsolidasyon ve satın almalar yaşanabileceğini, bu konuda pozisyon alma planının olup olmadığıyla ilgili bir sorusu üzerine, “Ortak hemen alırım. Ama bana ne katacak ona bakarım. Eğer benim gücüm kadar gelirse, bir artı bir hiçbir şey olmaz. Bir artı üç, dört olursa hemen gelirim, sorgusuz sualsiz ortağı alırım. Ama niye satayım. Bugün Allah'a şükür Vestel'in gücü, Zorlu'nun gücü ortada, ihracatını yapıyor. Var mı bir tane bunun gibi yerli bir firma?” dedi.

“İhracatta da eksen kayması var mı?” sorusu üzerine Zorlu, “Para neredeyse oraya gideceksin. Napolyon ne demiş? Eksen kayması olmaz para kayması olur” karşılığını verdi.

Bir gazetecinin Zorlu'nun önceki yıllarda kamuda yabancı marka televizyon kullanımını eleştirdiğini hatırlatması üzerine Zorlu, “Hala aynı şey devam ediyor. Ama sayın Cumhurbaşkanımız, makamına hep Vestel alıyor. Buraya geldiler, gördüler. O da gördüklerine inanamadı. Hanımefendi de bizzat dedi ki, 'Bizim Vestel almamız lazım'. Daha geçen hafta gitti 60-70 televizyon. Parasını da peşin ödüyorlar” dedi.

UÇAK DA YAPILIR, YETER Kİ DESTEK OLUNSUN

Zorlu, bir gazetecinin, “Başbakan Erdoğan'ın hedef koyduğu Türk uçağı projesi içinde Vestel de yer alabilir mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Savunma sanayisinde 7 senedir çalışıyoruz. Ben uçağa bindiğim vakit parçaları inceliyorum. Yapılmayacak bir şey yok. Bunlar kolay değil tabi ki. Ama insansız uçağımızı 2005'den bu yana süren çalışmayla tamamen Türk mühendisleri dizayn ettiler ve bunu uçurduk. Yurtdışına satmak istiyoruz. Önce bizim ordumuzun alması lazımdı. Anlaşmayı imzaladık. O uçakla bunun arasında bir fark yok. Yapılmayacak diye bir şey yok. Yapılır. Ama önce devlet-sanayici işbirliği lazım” dedi.

Toplantı sonrası Zorlu, Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ve diğer üst düzey yöneticilerle elektronik fabrikasına geçerek LED ve LCD TV üretim bantlarını gezdi. Daha sonra 100 milyonuncu televizyon ile gazetecilere poz verdi. 100 milyonuncu televizyonun Vestel müzesine gönderileceği ifade edildi. Öte yandan 100 milyonuncu televizyon anısına Manisa'da bugün doğan tüm bebeklere 55 ekran LCD TV hediye edileceği belirtildi.



radikal