Unakıtan, kararnamenin hazırlandığını ve en kısa süre içinde Bakanlar Kurulu"na gönderileceğini söyledi.

Havacılık sektör temsilcilerinin artan petrol fiyatları ile birlikte bilet fiyatlarını tartışmaya açtığı günlerde iyi haber Maliye Bakanlığı"ndan geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, uçakların Türkiye"ye leasing yoluyla getirilmesi işlemlerine uygulanan KDV"nin yüzde 18"den yüzde 1"e çekilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının bir an önce Başbakanlık"a sevk edileceğini söyledi.

Unakıtan, Ankara"da Gelir İdaresi Başkanlığınca ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen bir yarışmanın ödül törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye"de özel sektörün havacılığa girmesinin yeni olduğunu, hükümetleri döneminde, halkın, havacılıkta sağlanan gelişmelerden yararlandığını belirten Unakıtan, “Bunu daha da artırmak istiyoruz. Havacılık sektörünün gelişmesi lazım. Uçaklarda işlemler leasingle yapılıyor. Çünkü çok büyük maliyetleri var. Orada daha önce olduğu gibi KDV"yi yüzde 1"e indirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Unakıtan, kararnamenin henüz Bakanlar Kurulu"na gönderilmediğini, ancak çalışmaların hemen hemen bittiğini ifade ederek, “Zaten sektörle bu konuda toplantılarımız oldu. Kararnameyi bir an önce Bakanlar Kurulu"na sevk edeceğiz” dedi.

Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye"ye finansal kiralama yoluyla getirilen uçaklarda da dahil olmak üzere, bazı işlemlerde KDV"yi yıl başından geçerli olmak üzere yüzde 18"e çıkarılmıştı.

Sektör temsilcileri, son dönemde petrol fiyatlarındaki artışın havacılığı etkilediğini ve maliyetlerdeki her türlü yükselişin kendilerini zora soktuğunu belirtiyorlar.

GELİR VERGİSİ REFORMU SONRAYA KALDI
IMF"ye verilen yapısal taahhütler arasında yer alan gelir vergisi reformunun bu döneme yetişmeyeceğini belirten Unakıtan, Vergi Konseyi"nin yasa taslağını kendisine geçtiğimiz hafta sunduğunu söyledi.

Konseyin vergi indirimleri konusundaki önerilerini inceleyeceklerini vurgulayan Unakıtan, özellikle esnafla ilgili vergi iyileştirmesine gidileceğini söyledi.