ABD Erivan Büyükelçiliği çıkışlı son kriptolarda biri, Türkiye"de fuhuş yapan Ermenistanlı kadınların ülkelerinde uğradıkları kötü muamele ve Amerikalıların kuşku duydukları fuhuş ağının araştırılmasını adeta senaryo akıcılığıyla ortaya koydu.

“Hizmete Özel” kriptoya göre, ABD"nin Erivan Büyükelçisi John M.Evans, Ermenistan Genel Savcısı Hovsepyan"a Türkiye"de fuhuş yapan üç Ermeni kadının, Ermenistan"a geri döndüklerinde savcılık bürosunda müfettişler tarafından kötü muameleye tabi tutulduklarını, kendilerini pazarlayan kadının onlara olan borçlarını silmeleri yönünde baskı yapıldığını, şiddete maruz kaldıklarını ve Hope and Help Erivan"a başvurup yardım istediklerini aktardı. Hope and Help Erivan bürosunda kadınlarla da görüşen Amerikalı heyet sözlerinde bazı tutarsızlıklara karşın fahişelerin şikayetlerinin temelinde haklılık gördüklerini Ermenistan Genel Savcısı"na aktardı.

Genel Savcı Hovsepyan şikayetleri reddedip kadınların yalan söylediğini, fahişelerin müfettişlere “Kendilerini satan ve halen mahkemesi bulunan kadından paralarını almadıkları için iftira attıklarını” söyledi ve kadınlarla başvurdukları Hope and Help adlı yardım kuruluşu hakkında soruşturma açtırdığını bildirdi. Hovseypan şikayet konusu müfettişlerden Yeremyan"ı savundu. Kripto"da bu bilgiye büyükelçilik tarafından “daha önce bize verilen bilgilere göre sürpriz değil” kaydı düşüldü.

-"ESKİ BİR ERMENİ ATALAR SÖZÜ DER Kİ"-

ABD Büyükelçisiyle Ermenistan Genel Savcısı arasında, üç fahişeye kötü muamele yapıldığına yönelik şikayetlerle ilgili kripto şöyle devam etti:
“Ermenistan Genel Savcısı, müfettiş Yeremyan"ı savunurken kabaca "Tanrı bizi fahişelerden gelecek kötülükten korusun" gibi çevrilebilecek bir atasözü kullandı. Büyükelçi ise atasözüyle mutabık olmadığını ve ülkelerimizde paylaştığımız Hristiyan mirasın bizi "suçtan nefret etmeye, ama kurbanı sevmeye" zorladığını belirtti. Büyükelçi kadınlara şiddeti soruşturacakken, bu kişiler ve Hope and Help hakkında soruşturma açıldığını duymaktan rahatsız olduğunu belirtti. Savcı ise bir tercüme hatası olduğunu belirtip, iddiaların soruşturulması talimatı verdiğini bildirdi. (NOT: Bir tercüme hatası yoktu. NOT SONU) Birkaç dakika sonra savcı bürosunun kadınların kötü muamele şikâyeti konusunda bir haftadır araştırma yaptığını ancak bunun biraz daha süreceğini söyledi.
Son olarak Hovsepyan iddialarla ilgili bir iç soruşturma açmayı kabul etti. Sivil toplum örgütünün verilerini isteyeceğini söyledi. Ancak Yeremyan"ı yere göğe sığdıramayıp fahişeleri yalancılıkla suçladı. Aynı zamanda Yeremyan"a bu görevden ayrılmasını defalarca söylediğini, bu talebi değerlendireceğini sandığını anlattı.

Hovsepyan"ın performansı her zamanki nitelikleri ya da özellikleriyle uyum içinde ve Genel Savcı"nın kaçakçılık kurbanları ve davalara karşı açık kişisel tavrını ele verdi. En azından konuyla ilgili daha ciddi bir soruşturmayı sağladık. Bu konuyu izleyeceğiz ve Başkan Koçaryan"ın Ermenistan"ın kaçakçılık reytingleri üzerinde durmasından ötürü, dışişleri bakanlığı üzerinde baskının sonuca ulaşacağı konusunda iyimseriz.”(ANKA)