Türkçe Testi (Tür)

Sosyal Bilimler Testi (Sos-1)

Matematik Testi (Mat-1)

Fen Bilimleri Testi (Fen-1)

Edebiyat Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos)

Sosyal Bilimler Testi (Sos-2)

Matematik Testi (Mat-2)

Fen Bilimleri Testi (Fen-2)

Cevap Anahtarı

2 soru çift cevaplı iddiası

Dershane uzmanları ÖSS sorularının sanıldığı kadar kolay olmadığı görüşünde birleşti. Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri uzmanları, Türkçe"de 14. soruda doğru cevabın "E" şıkkı olmasını tartışmalı buldu. SOS-1" de 4. soru ile Fen Bilimleri Testi"nin 2. bölümündeki 4. soruyu tartışmaya açık olarak değerlendirdi.

Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri uzmanları şu değerlendirmeyi yaptı: “Öğrenciler soruları zor buldu. Geçen yıla göre Mat-1 ve Mat-2 testleri daha zor, Fen-1 ve Fen-2 testleriise daha kolay. Öğretmenler de hemen hemen aynı görüşte.”

Uğur Dershaneleri Rehberlik birimi, sınav sonucunda soruların tamamını yapacak öğrenci olacağını düşünmediklerini belirterek, “Kamuoyunda söylendiği gibi ÖSS kolay bir sınav olmadı”dedi.

Uğur Dershaneleri uzmanları da Fen Bilimleri-2 testinin 4. sorusu olan Fizik sorusunun cevabının A şıkkı değil D şıkkı olması gerektiğini söyledi. Türkçe"de de 14. sorunun tartışmalı olduğu belirtildi.

ÖSYM'den açıklama geldi

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, dün
gerçekleştirilen Öğrenci Seçme Sınavı'ndaki (ÖSS) soruların inceleneceğini, hatalı soru saptanırsa iptal edileceğini bildirdi.

Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSS'deki bazı sorularda problemler bulunduğu yönündeki iddialarla ilgili inceleme yapılacağını ifade etti. Yarımağan, inceleme sonucunda hangi soruda problem tespit edilirse o sorunun iptal edileceğini söyledi.

Yarımağan, "Sadece bu tür iddiaları değil, sorularla ilgili öğrencilerin, öğretmenlerin, okulların, dershanelerin başvurularını da dikkate alırız. Soruları ilgili hocalar incelerler ve ona göre karar verirler" dedi.

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, illerden ÖSS evrakını teslim alma çalışmalarının sürdüğünü, tüm evrak merkezde toplandıktan sonra sonuç değerlendirme işlemlerinin başlayacağını kaydetti.

Kader sınavı yapıldı

Bu yıl ÖSS"ye girenler daha şanslıydı. Çünkü hem sınava girenlerin sayısı daha azdı, hem de üniversitelerin kontenjanı artırıldı. 1 milyon 530 bin gencin ter döktüğü ÖSS"nin sonuçları ise beklenen tarihten en az 1 hafta geç açıklanacak.

ANKARA- Üniversitelerde okumak isteyen 1 milyon 530 bin adayın katıldığı ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) dün yapıldı. ÖSS dün saat 9.30"da başladı, 12.45"te sona erdi. Türkiye"de tüm il ve bazı ilçeler olmak üzere toplam 151 merkezde ve KKTC"nin başkenti Lefkoşa"da toplam 5 bin 200 binada, 81 bin 138 salonda gerçekleştirilen sınavda toplam 239 bin 191 kişi görev yaptı.

440 bin kişi alınacak

Geçen yıl 1 milyon 700 bin öğrencinin girdiği sınava bu yıl liselerin eğitim sürelerinin 4 yıla çıkarılması nedeniyle daha az aday, 1 milyon 530 bin kişi girdi. Kontenjanların da 82 bin artması bu yılki adayları daha şanslı hale getirdi. Ancak yine de bu 1 milyon 530 öğrenciden sadece 440 bini artırılan kontenjanlarla üniversitede yer bulacak. 4 yıllık eğitim görülen lisans programlarına 154 bin kişi yerleştirilecek. İkinci (gece) öğretime 51 bin, iki yıllık meslek yüksekokulları olan ön lisans programlarına ise 235 bin aday kayıt yaptıracak.

Lisans için 185 puan şart

Sözel bölümde adaylara tarih, coğrafya ve felsefe alanında 90, sayısal bölümde ise fizik, kimya ve biyoloji alanlarında da 90 olmak üzere toplam 180 soru soruldu. Üniversitelerin ön lisans ve açıköğretim programlarını tercih edebilmeleri için adayların en az 160, lisans programlarını tercih edebilmek için de en az 185 puan almaları gerekiyor.

Bu yıl geç açıklanacak


ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dolayısıyla öğrencilerin notlarının ÖSYM"ye iletilmesinde gecikme olacağı için ÖSS sonuçlarının planlanan 10-15 Temmuz arasında açıklanamayacağını bildirdi. Yarımağan şöye dedi: “15 Temmuz"u tutturmaya çalışacağız. Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı bir takvim yapmış.
Eğer o takvime uyulursa bizim bütün işlemlerimiz 1 ay kadar uzayacaktı. Sınavları son sınıflar için erkene almaya çalışıyorlar. Bu durum notların bize verilmesinde biraz gecikmelere yol açacak. Bizim bütün işlemlerimizde kayma olur ama kaymanın bir haftadan fazla olmaması için çözüm bulmaya çalışıyoruz.”

Sigara yasağı velileri strese soktu

Okul bahçelerinde heyecanla çocuklarının dışarı çıkmasını bekleyen aileleri en çok sigara yasağı sıkıntıya soktu. Bu sırada sigara içen veliler uyarıldı. Görevlilerin yasağa uymayanlara para cezası keseceğini belirtmesi üzerine tiryaki veliler, okul bahçesinden çıkıp sigara içtiler.

Sınavı kötü geçenler gözyaşlarına boğuldu

Herkesin sınavı beklendiği gibi iyi gitmedi. Sınavı kötü geçenler çıkışta gözyaşlarına hakim olamayınca aileleri teselli etti. Emniyet ekipleri ÖSS saatinde araçların korna çalmasına izin vermedi. Düğün konvoyları uyarıldı. Semt pazarları kurulmadı...

Kariyer aşkı "engel" tanımadı

Sınav öncesi eli ya da kolu kırılan adaylar özürlü sınıfına alındı. Adaylara sınavda bir ÖSYM yetkilisi refakat etti. İzmir"de ise kameralara doğuştan yürüyemeyen Eray Altay"ın azmi takıldı. Altay sınava ailesiyle geldi. Babası oğlunu arabadan kucaklayarak indirdi, tekerlekli sandalyesine koyup sınava götürdü.

Çocuklar için türbeye gidip dua ettiler

Sınav heyecanını adaylar kadar aileleri de yaşadı. Çocuklarıyla birlikte gelen bazı veliler, sınavın yapıldığı okulların bahçesinde beklerken "çocuklarının başarısı için" Kuran-ı Kerim okudu. Bazıları ise sınav süresince yakın bir türbeyi ziyaret etmeyi tercih etti.

Türban yine yasaktı cep telefonu alınmadı

ÖSS"de bu yıl bazı ilkler yaşandı. Adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu getirmeleri yasaklandı. Eski uygulamada adaylar cep telefonlarını yanlarında getirebiliyor ve sınava girerken kapıda görevlilere teslim ediyorlardı. Türbanla sınava girişlere ise önceki uygulamalarda olduğu gibi yine izin verilmedi. Bu yıl sınava başvuru sırasında adayların kilosunu soran ÖSYM, kilolu ve uzun boylu adayları durumlarına uygun sıralarda sınava aldı. Ayrıca eski ve yıpranmış sıralar ile kolçaklı sandalyelerin bulunduğu sınıflar kullanılmadı.