- Mahmur"un içinden Türkiye"ye istihbarat gelecek.

- ABD, Kuzey Irak"ın Erbil kentindeki komuta merkezine en kısa sürede çekidüzen verecek.

- İstihbarat paylaşımında en derin noktaya inilecek.

TÜRKİYE, ABD ve Irak arasında dün Ankara"da yapılan üçlü mekanizma toplantısında Irak"ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörü ile ilgili üç önemli karar çıktı. Bu kararlardan en önemlisi, hükümetin "Kürt açılımı"yla dolaylı şekilde bağlantılı olan Mahmur Kampı"na ilişkin oldu.

Dışişleri Bakanlığı"nda yapılan toplantıda, Türkiye"yi İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak"ı Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan el Vaili, ABD"yi de Irak"taki Müttefik Güçler Komutan Yardımcısı Tümgeneral Steven Hammer temsil etti. Türk heyetinde İçişleri Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Emniyet terör istihbarat dairelerinden yetkililer ile Genelkurmay ve MİT temsilcileri de yer aldı. Üçlü zirveden çıkan üç önemli karar ise şöyle:

İşte zirve kararlarının detayları

Mahmur"un içinden Türkiye"ye istihbarat gelecek: Toplantıda, PKK"nın lojistik ve militan kazanmadaki en önemli merkezlerinden birisi olan Mahmur"un boşaltılması öncesi kampta kalanlarla ilgili Türkiye"ye en ince ayrıntısına kadar istihbarat verilmesi karara bağlandı.

ABD, merkeze çekidüzen verecek: PKK ile sahada etkin mücadele yapabilmek için kurulan Erbil"deki komuta merkezinin çalışmalarını daha koordineli ve etkin yapabilmesi için ABD merkeze çeki düzen verecek.

İstihbarat paylaşımında en derin noktaya inilecek: PKK"ya karşı yürütülen ortak istihbarat çalışmasında en derin noktaya inilmesi ve özellikle kuzeydeki Kürt yerel yönetiminin istihbarat çalışmalarına destek vermesinin önemi vurgulandı. Tüm bu kararlara katılan Irak, PKK"yı kendisi için tehdit gördüğünü açıkladı.

Yaklaşık 3.5 saat süren toplantı sonrası, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şu açıklamayı yaptı: "Türkiye"ye Irak topraklarından gelen terör faaliyetlerinin tamamı bu toplantının konusudur.

Biz Türkiye olarak daima daha somut sonuçlar peşindeyiz. Bu dileklerimizi ifade ettik. Ayrıca güvenlik işbirliği alanındaki somut bazı noktaları görüştük. Eğitim amaçlı işbirliği konusu var. Güvenlik birimlerimizin, Irak"ın güvenlik birimlerine eğitim vermesini görüştük. Bundan sonraki toplantıyı ekimde Bağdat"ta yapacağız."

PKK bizim için de tehdit

Irak"ı Ulusal Güvenlik Bakanı Şirvan el Vaili, de şöyle konuştu: "PKK"ya karşı ağırlığımızı koyuyor ve çalışmalarımızı ciddi şekilde sürdürüyoruz. Irak Anayasası"na göre, Irak topraklarının herhangi bir ülkeye karşı komşu ülkelere tehlike arz edecek bir durum için kullanamayacağı açıktır. Terör nerede olursa olsun, hem Türkiye için tehlike teşkil etmekte, sözü edilen terör örgütlerinin varlığı Irak için de tehlike arz etmektedir. Türkiye"nin PKK ile ilgili verdiği birçok listeye ilişkin çalışmalarımız devam ediyor."

Sünni toplantısı rahatsızlığı

Bu arada Irak tarafı, geçen ilkbaharda İstanbul"da silahlı mücadeleden yana olan Sünni gruplarla yapılan toplantıyı da gündeme getirdi. Türk tarafı bu toplantının Irak merkezi yönetimi ile ABD"nin bilgisi dahilinde yapıldığını ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki"ye gereken bilginin aktarıldığını hatırlattı. Vaili, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu toplantıyı basından izledik. Basında Irak"ta devleti tanımayan asi grupların İstanbul"da toplantıya çağrıldığı yer aldı. Sadece toplantıyla ilgili bilgi istedik."
Hirriyet