Suç işleme oranlarının her geçen gün artması cezaevlerini yine doldurdu. Kırmızı alarm veren cezaevlerinin başında Bayrampaşa Cezaevi geliyor. Kapasitesinin 4 katı mahkum barındıran Bayrampaşa Cezaevi"nde koğuşlar mahkumdan geçilmiyor.


Yetkililer, yeni cezaevinin Mart ayında bitirileceğini hatırlatarak, “Bayrampaşa cezaevi en büyük sıkıntının yaşandığı yer. Ranzalar üç kata çıkartıldı. Koğuşlarda bulunan koridorlar yer yataklarıyla dolu. Bazı mahkumlar aynı yatağı paylaşmak zorunda kalıyor” yorumunu yaptılar.

Türkiye de bulunan 458 ceza ve infaz kurumunun toplam mahkum kapasitesi 78 bin 318 kişiyle sınırlı. Ancak, 2007"nin Aralık ayı verilerine göre cezaevlerinde toplam 90 bin hükümlü ve tutuklunun kaldığı öğrenildi.

BAYRAMPAŞA DA DOLULUK ALARMI ÇALIYOR

İstanbul"un en eski cezaevleri arasında bulunan Bayrampaşa Cezaevi"nin mahkum kapasitesi bin 200. Yetkililer, şu anda cezaevinde yaklaşık 4 bin 400 tutuklu ve hükümlünün bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu sayı bazen azalıyor, bazen artıyor. Ancak, 4 binin altına inmiyor” dedi.

İstanbul da bulunan H tipi cezaevinin de doluluk oranı ile dikkat çeken cezaevleri arasında bulunduğunu belirten yetkililer, “H Tipi cezaevinin kapasitesi 700. Ancak, şu anda ortalama bin 600 mahkum kalıyor. Hem mahkumlar hem de cezaevi çalışanları büyük sıkıntılar çekiyor” diye konuştular.

Yetkiler, cezaevlerinde kapasitenin üzerinde mahkum kalmasının her anlam sıkıntı yarattığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdiler:

“Bayrampaşa Cezaevi"nde bulunan mahkumlar Mart'ın 15'ine kadar barınmaya devam edecek. Başka alternatifimiz yok. Tutuklu ve hükümlüler yemeklerini koğuşlarında yiyor. Mahkum sayısının fazlalığı yemek dağıtımını güçleştiriyor. Bazı mahkumlar masalarda yiyemiyorlar. Kucaklarında yiyorlar. Banyo sorunu yaşanıyor."
ANKA