Dolar 1.60’ı geçti, faiz 10 baz puan yükseldi. Ekonomiye yönelik alınması beklenen tedbirlerin bankacılık başta olmak üzere şirket kârlarında baskı oluşturacağı endişelerinin, yurtdışı piyasalardaki olumsuz tabloyla birleşmesiyle İMKB 61 bin puanın altına gerileyerek 7 Mart’tan bu yana en düşük kapanışını yaptı. İMKB 100 endeksi yüzde 2 düşüşle 60 bin 938 puandan kapandı. 
 
Endeks son olarak 7 Mart tarihinde 60 bin 217 puandan kapanmıştı. Bankacılık endeksi ise yüzde 2.63 kayıpla günü tamamladı. Endişelenen yabancı yatırımcıların çıkışı ile dolar da 1.58 düzeyinden 1.60’ın üstüne çıktı. Faiz ise 8.87 seviyesinden 9.97 seviyesine çıktı. Uzmanlar üç günde piyasadan 1 milyar dolarlık bir çıkışın olduğuna işaret ediyor.
 
KAMU KURUMLARI DOLAR ALIYOR
 
Ayrıca kamu kuruluşlarının da dolar alımlarını seçim sonrasına bırakmış olmalarının kuru yükselttiği ifade ediliyor. Ekonomiye yönelik sıkılaştırmanın devam edecek gibi göründüğünü söyleyen bankacılar, “Bunlar olmazsa mali tedbirlere başvurulabilir, bütün bunlar bankacılık sektörü başta olmak üzere diğer sektörleri etkiliyor” şeklinde konuştu.
 
Bankacılar, özellikle de yabancıların Türkiye ekonomisinin aşırı ısındığına ve hükümetin ise cari işlemler açığına doğrudan eğilmek yerine onun bir belirleyicisi olan kredi genişlemesi üzerinde zaman harcamasının ve iç talebi azaltmak adına radikal adımlar atmamanın neden olduğu soru işaretlerinin, yatırımcıların TL ve TL cinsi varlıklardaki iştahında ciddi bir bozulmaya yol açtığını söylüyorlar. habertürk