Çocuklar İstanbul'da insan kaçakçılığı yapan şebeke tarafından kaçırıldı. Fidye istenen 3 çocuk 15 gün zorla tutuldukları evden güçlükle kaçtı. Çocuklardan birinin İrlanda'da yaşayan ağabeyinin "Kardeşim Türkiye'de kaçırıldı" şikayetinin interpol aracılığı ile ulaşmasıyla polis geniş çaplı bir operasyon düzenledi. Operasyonda yasadışı yollarla Türkiye'ye girip Avrupa'ya gitmeye çalışan çok sayıda kaçak yakalandı. İnsan kaçakçılığı yaptıkları ve 3 çocuğu kaçırıp fidye istedikleri iddia edilen 3 kişi gözaltına alındı. Kayıp çocuklar ise Kuşadasın'da başka bir grupla denizden sınırı geçmeye hazırlanırken bulundu.
 
İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı Afgan uyruklu Khalig Hassani, ülkesinin polisine müracaat ederek 14 yaşındaki erkek kardeşi ile yanında bulunan iki arkadaşının İstanbul'da kaçırıldığını söyledi. Khalig Hassani müracaatında "Beni İstanbul'dan arayan bir kişi kardeşimi kaçırdıklarını yanında iki arkadaşınında bulunduğunu toplam 12 bin dolar göndemezsem onları öldüreceğini söyledi" dedi. Khalig Hassani'nin müracatı İnterpol aracılığı ile hemen Türk yetkilileri iletildi.
 
TÜRK POLİSİ OPERASYON YAPTI
İstanbul Emniyet Müdürlüğü İrlanda İnterpolü tarafından kendilerine bildirilen kaçırma olayı üzerine hemen harekete geçti. Uluslarası insan kaçakçılığı yapan şebekenin Zeytinburnu bölgesinde bulunan iki ev ile bir otelde üslendiği öğrenildi. Bunun üzerine dün sabaha karşı tespit edilen adreslere baskın yaptı. Baskında aralarında küçük çocuklarında bulunduğu Afganistan uyruklu 27 mülteci yakalandı. İran üzerinden yürüyerek Türkiye'ye giriş yapan daha sonra otobüsle İstanbul'a gelen kaçaklar yasadışı yollarla Avrupa ülkelerine göndermeye çalışan Rahim Y.(31), Mehram H.(52) ile Fatih D.(51) gözaltına alındı. Ancak operasyonda kaçırıldığı iddia edilen çocuklar bulunamadı.
 
KAYIP ÇOCUKLAR KUŞADASINDA BULUNDU
Gasp Büro Amirliği'ne getirilen 3 zanlı ifadelerinde kayıp çocukları tanıdıklarını, kendilerinin misafiri olduklarını kısa süre önce ayrıldıklarını söyledi. Polis bunun üzerine İrlanda'da yaşayan şikayetçi Khalig Hassani'yle irtibata geçti. Khalig Hassani 14 yaşındaki karşdeşinin 3 gün önce kendisini Aydın ilinden aradığını ancak konuşamadıklarını söyledi. Bunun üzerine operasyon bu yöne kaydırıldı. Kısa süre sonra İran'ta yaşayan Afgan uyruklu kayıp çocuklar R..H., G.M. ve K.C.'nin kuşadasında başka bir mülteci grubu ile deniz yoluyla Türkiye'den ayrılmak üzereyken jandarma ekipleri tarafından yakalandığı öğrenildi. Çocuklar hemen İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.
 
Asayiş Şube Müdürlüğün'de ifadeleri alınan R.H., G.M. ve K.C. İran'dan İrlanda'ya gitmek üzere yola çıktılarını, gözaltındaki üç zanlı tarafından İstanbul'da gruptan ayrılarak bir eve kapatıldıklarını söyledi. Kapısı kilitli tutulan evde bıçakla tehdit edildiklerini anlatan çocuklar, bir gün zanlıların kapıyı kilitlemeyi unutmasını fırsat bilerek kaçtıklarını söyledi. Üç çocuğun İstanbul'dan başka bir mülteci grubuna katılarak Aydın'ın Kuşadası ilçesine gittikleri ve Türkiye'den kaçmaya çalışırken yakalandıkları öğrenildi.
 
Gözaltına alınan insan kaçakçılığı ve zorla alıkoymak suçlarından haklarında işlem yapılan Rahim Y., Mehram H. ve Fatih D. ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi. Zanlılar işlemlerinin bitmesinin ardından mahkemeye sevk edelirken 14 yaşlarındaki R.H., G.M. ve K.C. sınırdışı edilmek üzere 27 mülteci ile birlikte Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.