Türkiye"nin türban krizine kilitlendiği dakikalarda, gündemin bir numaralı ismi YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, soruları yanıtladı.

Özcan üniversitelerde türbanlı öğrencilerin derslere alınıp alınmamasına dair gerginlik yaşanırken, konuyu bütün yönleriyle değerlendirdi.

BİRİNCİ GÜN BİLANÇOSU: Biz rektörlere yaptığımız çağrıyla hukuki durumu hatırlattık ve gereğini yapmalarını istedik. Anayasa"daki düzenlemeyle üniversitelerde türban sorunu çözümlenebilir. Ek 17. madde düzenlemesine gerek yok. Fiilen sorun kendiliğinden çözülebilir. Birinci gün itibarıyla üniversitelerin büyük bölümünde türbanlı öğrenciler derslere girmiştir. Anadolu"da sorun yok ama büyük kentlerdeki üniversitelerde sorun yaşandı. Bizim genelgemize uymayan rektörleri Ankara"ya çağıracağım. Hukukçularımızla onları bir araya getireceğim. Onları ikna etmeye çalışacağım. Buna rağmen bu sürecin sonunda yine bizim genelgemize uyulmazsa hukuki yollara başvururum”

TÜRBANLI ÖĞRENCİ FAZLA DEĞİL

OLDUKÇA LAİKİM: Ben oldukça laik bir insanım. Cumhuriyetin değerlerine bağlıyım ve Cumhuriyetle hiç bir sorunum yok. Cumhuriyet sayesinde burada oturuyorum. Amacımız yasaksız bir üniversite yaratmaktır. Ben daha ilk gün vizyonumu "yasaksız üniversite" diye açıkladım. Onun arkasındayım. Üç-beş türbanlı öğrenciyle Cumhuriyet"in laikliği gitmez. Türbanlı öğrenci sayısı da sanıldığı gibi o kadar da fazla değil.


HAKLARIMIZI KORUYACAĞIZ: Hükümetin emir eri değilim. Yakında kafa kafaya geldiğimiz konular olacaktır. Ama ben kavga ederken bile üslubumu bozmam. Hükümetle eskisi gibi kavgalı olmayacağız ama haklarımızı da uygun bir yöntemle koruyacağız. Ben rektörlerle de kavga etmeyeceğim. Niye kavga edeyim ki, ben onlarla çalışıyorum.

BEN KADROLARI NİYE DURDURAYIM?


5 BİN KADRONUN TURŞUSUNU MU KURACAĞIZ:
Akademik kadroların durdurulması üniversiteleri cezalandırmak amaçlı falan değildir. Ben kadroları niye durdurayım? Böyle bir şey olur mu? 5 bin kadronun turşusunu mu kuracağız? Biz bu düzenlemeyi inceliyoruz. Kıstaslar getirmeye çalışıyoruz. Öğrenci sayısına ya da başka kriterlere göre bir düzen getireceğiz.


YENİ ÖSS SİSTEMİ: Üniversitelerdeki türban sorunu kısa zamanda çözülüp gitsin. Üniversite giriş sistemi yeniden düzenlecek, katsayısız alansız, sorunsuz yeni bir sistem geliyor. (Akşam)