1996 yılında Karşıyaka-İzmir"de Rap müziğe başlayan U.L.a.Ş, 150"ye yakın şarkı, 8 adet yeraltı albüm, 3 adet klip ve onlarca konseri geride bıraktı. 2007 senesinde Can KAZAZ ve Oğuzhan Hazar ARTIŞ ile bir araya gelerek kurduğu Peak Müzik çatısı altında çalışmalarına İstanbul"da devam ediyor. 2010-2011 sezonunda Tiyatro Birileri çatısı altında sahnelenen 1923 adlı oyunda oyuncu olarak yer almasının yanı sıra, oyunun özgün müzikleri Peak Müzik imzası taşıyor. Rap müziği tercih etmesinin nedenini “Diğer tüm müzik türlerinden daha samimi ve sözlerindeki içeriği daha kapsamlı, gerçekçi bulduğum için Rap"i tercih ettim.“ cümlesiyle özetleyen U.L.a.Ş"ın 2011 senesinde tüm müzik marketlerde yer alacak ilk resmi albümünün çalışmalarının bitmesine kısa bir süre kaldı. Kendi deyimiyle, “İşte halkın içinden, U.L.a.Ş diye birisi”…

İlk bandrollü albümün ne zaman çıkıyor?

Yaklaşık 1 yıldır ben ve ekip arkadaşlarım Can KAZAZ, Oğuzhan Hazar ARTIŞ (Peak Müzik) yoğun bir şekilde çalışıyoruz albüm için. Ekip olarak istedik ki, gerçekten içimize sinen, özel ve dinleyene “Oh be, albüm dinledim” dedirtecek bir konsepte, müzikaliteye ve içeriğe sahip olsun ilk bandrolü U.L.a.Ş albümü. Bu yüzden biraz yavaş gelişti albüm. Şimdilik net bir tarih vermem söz konusu değil, ancak ortalama olarak ilkbahar ve yaz aylarında albüm tüm müzik marketlerdeki yerini almış olacaktır diyebilirim.

Senin için bu albümün önceki albümlerden farkı ne olacak?

Bir kere, bu albümden önceki tüm albümlerim “yeraltı” albümlerdi. Yani üzerinde bandrol olmayan ve satılmayan, ağırlıklı olarak internet üzerinden dinleyicilere sunulan albümlerdi. Yeraltı albümler ana hedef kitlesiyle müziği gerçekten hissedebilen kemik kitlesini doğrudan buluşturmak için etken çalışmalardır. Sanatçının neler yapabileceğini gördüğü, hiçbir kaygı gütmeden, kendisini hem dinleyicilere hem de kendisine tanıttığı albümlerdir bunlar. Benim için de öyle oldu. Artık neler yaptığını ve yapabileceğini çok iyi bildiğim U.L.a.Ş"ın, yani idman sahasında ve hazırlık maçlarıyla tanıdığım U.L.a.Ş"ın ringe çıkış zamanıdır. İşte fark dediğimiz bu şey de sanırım böyle açıklanabilir.

Yeni albümde Rap müzik piyasasından tanınan isimlerle düetler olacak mı?

Evet, sadece bir şarkı için böyle bir çalışma olacak.

Niye konserlere ara verdin?

Bu sene hem albüme çok odaklandık, hem de farklı bir projenin içerisinde yer aldım. 1923 adında bir tiyatro oyununda hem müziklerimle varım hem de ilginç bir deneyim olan oyunculuğumla. Bu yüzden çok fırsat olmadı. Ama geri dönüyorum. 6 Şubat Ankara, 30 Nisan Kayseri konserleri kesinleşmiş tarihler şu an. Bu sene şunu anladım ki, sahnede müzik yoksa benim için bir şeyler eksik kalıyor hep.



Müziklerini Peak Müzik olarak üstlendiğiniz Tiyatro Birileri"nin 1923 adlı oyununun eser müziklerini (soundtrack) hazırlamak, albüme şarkı hazırlamak kadar keyifli oldu mu?

Elbette, hem keyifli hem kolaydı. Çünkü albüm için şarkı hazırlarken sonsuz içerisinde bir seçim yapıyorsun. Soundtrack hazırlarken ise konun ve konseptin belli. Dediğim gibi hem keyifliydi, hem de oldukça kolay.

Peak Müzik nasıl bir ekip? Neden farklı?

Farklı çünkü hem eğitimli hem alaylı. Yani Can KAZAZ, Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü"nde burslu olarak okuyor. Oğuzhan Hazar ARTIŞ; Galatasaray ITM Ses Mühendisliği mezunu ve yanı sıra Radyoevi"nde Stüdyo Şefi. Benim bir müzik eğitimim yok, Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum ama 13 yıldır müzik yapıyorum. Yani hem işin akademik anlamında, hem de alaylı olarak sektörde kendini kabul ettirmiş bir ekip bu. Nasıl bir ekip? Hem bireysel çalışmaları olan hem de ciddi bir takım çalışması olan ve kendine hedefler koymuş, oldukça çalışkan bir ekip diye çok kabaca özetleyebilirim…

Reklam ve dizi müziği gibi alternatif çalışma alanlarına nasıl yaklaşıyorsunuz?

Uygun projeler olduğu sürece neden olmasın? Sadece para için yapılacaksa hayır; ama uyumlu, kaliteli ve içi dolu bir proje ise hem ben, hem de Peak Müzik ailesinden ekip arkadaşlarım bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz zaten. Örneğin; Hazar"ın Teka Ankastre reklam müziği ya da Adab-ı Muaşeret, Kanımdaki Barut, Ağır Abi gibi film müzikleri çalışmaları var. Zaten hali hazırda yapıyoruz bunu, ama seçiciyiz.

Şarkı üretmenin en zor aşaması ne oluyor?

Diğer müziklerin aksine bir zorluğu daha vardır Rap"in. Rap sanatçısı bir kere iyi bir kompozisyon yazarı olmalıdır. Çünkü bir Pop ya da Rock şarkıyı 4-5 cümle ile tamamlayabilirken, Rap şarkıcısının bir şarkı için minimum 36-40 cümlesi vardır. Bu cümleleri çok doğru seçmeli, bağlantılı, akıcı bir kurgu yaratmalıdır. Şarkıdaki kompozisyon; uyumlu, müzikal, akıcı ve etkili olmak durumunda. Ve hatta birçoklarının ön yargısının aksine melodik… Bu kısmı oldukça zorlayıcı. Tabi ki işin bir de alt yapı, aranje kısmı var. Standart Pop öğelerinden kopuk olarak, neredeyse her şarkıda yeniden yepyeni bir şey yapmak durumundasınız. Hem iskeleti üretecek, hem de süsleyeceksin. O kısmı da zor denebilecek ve ciddi anlamda yaratıcılık gerektirecek bir yan.

Türkiye"de insanların Rap müzik türüne yaklaşımıyla ilgili ne düşünüyorsun?

Hatalı. Gördükleri birçok örnek yüzünden külliyen problemli bir ön yargıları var. İlk hata “Rap, Amerikan müziğidir” anlayışı. E Pop, Rock? Âşık Veysel Rock"çıydı da biz mi bilmiyoruz? Bunlar da Amerikan müziği… Hatta şuraya dikkat: Aralarında Amerikan politikalarına karşı çıkmış tek müzik Rap"tir. Rap müzik, varoşlara itilen Siyahî Amerikalıların 60"larda Sosyalist örgütlerin destekleriyle doğmuş ve Amerika"nın soykırımcı, emperyalist politikalarına karşı üremiş bir toplumsal tepki müziğidir. Ha sonradan kurnazca evrilmiştir o ayrı, ama çıkışındaki ruhu taşıyanlar hala vardır. İkinci hata ise “Rap"te nota yok, çok kolay bir müzik türü” anlayışı. Nedense o kolay olanı bugün albümlerinde birçok Pop şarkıcısı deniyor, hem de en önde gelenleri ama ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. Ama insanlara şu yönden katılabilirim, çok hatalı örneklerle tanıdılar Rap"i; ben de Pop"u Ajdar"la tanımış olsaydım, Pop da bana “Detone, komik, basit, acınası…” şeklinde tanımlayacağım bir müzik olarak tanıtmış olurdu kendisini.

Müzik yapmak isteyen birçok insan diğer müzik türlerindense Rap müziği tercih ediyor. Sence bunun nedenleri neler?
Bu alanda bu kadar çok çalışma olması müziğin kalitesini düşürüyor mu?


Çünkü ilk başta kolay geliyor. Ama sonradan 100 kişiden 98"i vazgeçiyor. Göründüğü kadar kolay olmadığını anlayıp bırakıyorlar peşini. Genç nüfusa doğrudan etki eden bir müzik türü. Gençler de heves edip atlıyorlar. Sorunun diğer bölümüne ise kesinlikle evet diyeceğim. Ama bu her şeyde böyledir. Atalarımız boşuna söylememişler, “nerde çokluk, orada …..” diye.

Politik duruşunu belirttiğin şarkıların yüzünden “solcu” damgası yemekten korktuğun oluyor mu?
Bunun müziğinin yaygınlaşmasını olumsuz etkileyeceğini düşünüyor musun?


Olmuyor, komik geliyor. 150"nin üzerinde şarkım var ve 7-8"inde sosyal ve toplumsal meselelere değiniyorum. Şarkıda “Sizinkisi molla belli, Anadolu Kemalist” dedim diye müziğim yayılmayacaksa varsın yayılmasın. Ama ben siyasi müzik yapan bir sanatçı değilim. Aksine "96, SperMan, Sen Artık Git Hadi, 17 Yaşım, Olmadı Melek gibi birçok şarkım ses getirdi ve bunların hiç biri siyasi değildi. Sanırım bu konuda bir açık varmış, insanlar toplumsal konulara da değinen bir sanatçı, bir müzisyen arıyorlarmış, ben yapınca herkes bir yafta yapıştırdı üstüme. Bu da ülkemizde özellikle müzik sektöründeki vizyon darlığını gösteriyor.

Kaydını yaparken en çok keyif aldığın şarkın hangisi?

Resmi albümden, Yara Bandı.

Son olarak, özellikle konser vermek istediğin şehirler var mı?

İzmir. Bende yeri hep çok başka olacak. Doğup, büyüdüğüm, acı tatlı her duyguyu ilk tattığım şehir.

U.L.a.Ş ile ilgili daha detaylı bilgi için http://www.ulasonline.com/ internet sitesini ziyaret edebilir, http://www.facebook.com/ULaSonline adresinden Facebook"ta hayran sayfasına ulaşabilirsiniz.

ZEREN KOÇAK