Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi kapsamında kültür-sanat, kentsel dönüşüm ve turizm alanında 2090 projenin kabul gördüğünü, bu iş için ise 238 milyon TL ayrıldığını bildirdi. Bakan Yazıcı, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, bu kapsamda U-2'nin de seneye Türkiye'de olacağını söyledi.
İstanbul'un Macaristan'ın Pec, Almanya'nın Essen kentleriyle birlikte 2010 yılında kültür başkenti olduğunu belirten Devlet Bakanı Yazıcı, proje kapsamında bir kurul oluşturulduğunu ve ajans kurulduğunu hatırlattı. Ajans çalışmalarının 3 alanda sürdürüldüğünü kaydeden Yazıcı, "Kurul, kentsel dönüşüm ve kültür varlıklarının rehabilitasyonu, kültür-sanat ile turizm alanlarında üç koldan çalışmalarını yürütüyor. Ajansa 2090 tane proje başvurusu yapıldı, 238 milyon lira ayırdık" dedi.

6 EYLÜL'DE TÜRKİYE'DELER

Yazıcı, dünya çapında albüm satışları 140 milyonu aşan İrlandalı rock grubu U-2'nin İstanbul 2010 kültür başkenti projesi kapsamında Türkiye'de bir konser vereceğini söyledi. Yazıcı, U-2'nin vokali Bono, The Edge, Adam Clayton ve Larry Mullen Jr'ın 6 Eylül'de Atatürk Olimpiyat Stadı'nda hayranlarına muhteşem bir gece yaşatacağını belirtti. İnsan haklarına yönelik kampanyaları ve destekleriyle de tanınan grup, Rolling Stone dergisinin tüm zamanların en iyi 100 sanatçı listesinde 22. sırada yer almıştı. U-2, daha önce insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Türkiye'de konser vermiyordu.

2010 İstanbul Kültür Başkenti Projesi'nin başlangıcı, yerli ve yabancı üst düzey konukların katılımıyla 16 Ocak 2010'da yapılacak. Yıl içinde etkinliklerin tamamlanmasının ardından bitiş seramonisi ise Aralık 2010'da gerçekleştirilecek.


238 milyon lira ayırdık

Projelerden 113'ünün kentsel, 101'inin kültürel miras ve müzeler, 223'ünün görsel sanatlar, 323'ünün kent kültürü, 144'ünün edebiyat ve 215'inin de sinema animasyonu konularında kabul gördüğünü ifade eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Projelerin toplam maliyeti ise 238 milyon liradır. Bazı projeleri ajans finanse ediyor, bazılarını ise sponsorlar" dedi. Bakan Yazıcı, projelerin yüzde 22'sinin ajans, yüzde 21'ininin sivil toplum kuruluşları, yüzde 13'inin üniversite, yüzde 8'inin belediyeler, yüzde 17'sinin kamu kuruluşları, yüzde 10'unun ticari kuruluşlar ve yüzde 9'unun da şahıs projeleri olduğunu dile getirdi.


Orijinallerine çok yakın

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Paris'teki "Bizans'tan İstanbul'a" adlı tarihi anlatan sergiyi çok önemsediklerini belirterek, "Nazan Ölçer'i tebrik ediyorum. Kültür Bakanlığı'nın Müzeler Müdürlüğü'nde emekli olmuş. Sabancı Müzesi'nde şu anda. Çok çalışmış, muazzam bir sergi. Ajans 500 bin Avro desteklemiş; ama değeri daha fazla. Cumhurbaşkanımız Sayın Gül ile birlikte gezdik Paris'te. İstanbul'un fethiyle ilgili olarak topu aynen yapmışlar. Haliç'teki zincir de orjinaline çok yakın. Cami ve kiliselerin kubbelerinin gösterildiği alanlar yapmışlar" dedi./yeni şafak