Dünyanın en popüler mikroblog sitesi Twitter, Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başladı. Sertab Erener gibi ünlülerin 'tweet'lemeye (kuş cıvıltısı-cıvıldamak) başlaması gibi medyatik haberlerle, Türkiye'li internet kullanıcıları "Twitter neymiş, bir de biz bakalım" dediler. Twitter, ne olduğu nasıl kullanıldığını anlatması biraz zor bir araç. Ancak büyüme hızının yüzde 3 bin olduğunu, Amerikalı bilgisayar şirketi Dell'in Twitter üzerinden 3 milyon dolarlık satış yaptığını hatırlatırsak, manzara daha iyi anlaşılır.

GERİLEME GÖZLENİYOR

Twitter'ı biz yeni yeni tanırken, Amerika'da ise tam tersine bir resim var. Şu günlerde Twitter'ı yüceltenlerin yanında bir de "Twitter öldü" taraflarları çıktı ki, bu konuya yakından bakacağız bugün. Turk.Internet.com'da Mike Elgan imzası ve "Twitter Öldü mü? Kim Öldürdü Onu?" başlığıyla yayınlanan yazı, minik kuşun öldüğünü ileri sürenleri destekler veriler içeriyor. Twitter'ın kullanım istatistiklerinin, artık büyüme değil bir gerileme olduğunu gösteriyor.

İŞTE KAFALARI KARIŞTIRAN ARAŞTIRMA SONUÇLARI


İnternet pazarlama firması HubSpot, Twitter'da hesap açtıran insanların yarısından fazlasının hiç "tweet" göndermediğini, kimseyi takip etmediğini ve takipçilerinin de olmadığını raporladı.

Nielsen Online, çoğu yeni Twitter kullanıcısının, hesap açtırdıktan sonra siteye uğramadığını raporladı.

Harvard Business School, ortalama 1 Twitter kullanıcısının sadece 1 kez 'tweet' gönderdiğini ve bir daha bunu tekrarlamadığını raporladı.

Twitter'in çok hızlı büyümesi mayısta durdu. Raporlar, Twitter'ın ziyaretçi büyümesinin aniden durduğunu ve sadece % 1,5 büyüdüğünü gösterdi.

Harvard Business School bu rakamı daha da kötü raporluyor. Twitter kullanıcılarının % 10'u, tüm 'tweet'lerin % 90'ını gönderiyor.

Pace University ve Participatory Media Network tarafından yapılan bir araştırma, 18-24 yaş grubundaki insanların sadece % 22'sinin Twitter kullandığını gösterdi. Buna karşın bu yaşlardaki kişilerin hepsinin bir sosyal network profili var.

TechCrunch'a göre Twitter kullanıcılarının sadece % 20'si, tüm aktivitenin % 80'ini gerçekleştiriyor.


MİKROBLOG NEDİR?

Twitter, bir mikro blog sitesi. 'Daha ben blog nedir bilmiyorum, sen bana mikroblog anlatıyorsun' diyecekler için, izah edelim. 'Blog', İngilizce 'web günlüğü' yani 'web log' kelimelerinden türetilmiş bir kavram. Bloglar, şu anda bir medya aracı olmuş durumda. Bloglarda insanlar özgürce bilgilerini paylaşabiliyorlar. Mikroblog sitesi Twitter'da ise (zaten mikroluk buradan geliyor) 140 karakterlik mesaj yazma sınırı var. Dolayısıyla kullanıcılar kısa kesmek zorunda. Bir SMS yazdığınızı ve listenizdekilerin hepsini toptan gönderdiğinizi düşünebilirsiniz. Burada fark, bu mesajın Facebook'taki durum mesajı gibi olması. Bu nedenle şu an neredesiniz, ne yapıyorsunuz vb. mesajlar genelde Twitter'da daha çok görülüyor. Twitter'a web sitesi üzerinden yazılabileceği gibi, cep telefonu üzerinden de yazılabiliyor. Bu da mobil olarak iletişimde yeri bir tarz doğuruyor.

Beyaz Saray'ın desteği arkasında

Mikroblog sitesi Twitter'ın zaman zaman eğlence zaman zaman da ciddi amaçlar için kullanıldığı gözleniyor. Örneğin İran'da yaşanan gerilimde, sokaklara dökülen göstericiler Twitter üzerinden haberleşti. Bu haberleşmenin önemi İran rejimine karşı olan ABD için o kadar önemliydi ki, Twitter'da yapılması gereken bakım çalışması Beyaz Saray'ın isteğiyle ertelendi, göstericilerin haberleşmesinde kesinti yaşanması engellendi. Bu arada İranlı göstericilerin Facebook, Youtube gibi yeni medya araçlarını da aktif olarak kullandıklarını da belirtelim.


Fotoğraflarınızı paylaşmak için

Twitter, 140 karakterlik mesajların paylaşıldığı çok basit bir site olarak gözükse de, onu farklı yapan bu platform için geliştirilmiş çok sayıda uygulama olması ve bu uygulamalarla, kullanım amacının akıl almaz şekilde genişlemesi. Örneğin blogunuz varsa blogunuza yazdığınız yazıların otomatik olarak Twitter'a gönderilmesi için twitterfeed.com'u kullanabilirsiniz. Veya twitpic.com sitesine Twitter hesabınızla giriş yaparak cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafları Twitter listenizle paylaşabilirsiniz. Örneğin, İran'daki gösterilerden çok özel fotoğraflar, dünyaya Twitter aracılığıyla ulaştı. Şaşırtıcı biçimde, ajanslara düşen fotoğraflarda, imza yerine "reuters/via twitter" yer alıyordu.


Yeni Şafak'ı da takibe alabilirsiniz

Yeni Şafak'ın da Twitter'da yer aldığını ve yenisafak.com.tr'deki son dakika haberlerinin buradan takip edilebildiğini daha önce duyurmuştuk. Yeri gelmişken tekrar hatırlatalım, Yeni Şafak'ı Twitter'dan http://twitter.com/yenisafaknews adresine girerek listenize ekleyerek takip edebilirsiniz. Ayrıca Twitter'dan daha kullanışlı bulduğum Friendfeed'den de Yeni Şafak'ı takip etmek mümkün.