Aksaray Üniversitesi bünyesinde Anadolu'nun ortasında bulunan, ''bozkırın gelinliği'' diye anılan Tuz Gölü'nün tuzunu ve çamurunu araştıracak ''Tuz Araştırma Merkezi'' kurulması için çalışma başlatıldı.

İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerine kıyısı bulunan Tuz Gölü'nün Ankara-Aksaray karayolunun 135. kilometresindeki Şereflikoçhisar ilçesi yakınındaki bölümünde, doğal güzelliği ve büyüleyici manzarası kadar sağlığa iyi geldiği gerekçesiyle ayakkabılarını çıkararak göl içinde yürüyen, göldeki çamurun yüz kırışıklıklarına ve romatizmaya iyi geldiğine inandıkları için de vücutlarına süren yerli ve yabancı turistlerin bu inanışı, kurulacak merkezde bilimsel olarak araştırılacak.

Şereflikoçhisar Kaymakamı Hasan Kürklü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuz Araştırma Merkezi kurulmasıyla ilgili Aksaray Üniversitesi ile görüşmelerinin devam ettiğini, üniversitenin konuya sıcak baktığını belirtti.

Tuzun sadece yemeklerde kullanılmadığını anımsatan Kürklü, kimya sanayinden tekstile kadar çok farklı sektörlerde tuzun kullanıldığını bildirdi.

''Tuzla ilgili neler yapabiliriz ve bu bölgenin turizme kazandırılması için nasıl bir şey yapabilir?'' düşüncesinden yola çıktıklarını dile getiren Kürklü, ''Tuz Gölü atıl vaziyette duruyor, çok fazla kullanamıyoruz. Tuz Gölü'nden daha fazla faydalanabilmek için üniversitenin öncülüğünde Tuz Araştırma Merkezi'ni de en kısa zamanda hayata geçirmeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

Amaçlarının Tuz Gölü'nü en iyi şekilde değerlendirmek ve yöre halkı başta olmak üzere ülkenin istifadesine sunmak olduğunu anlatan Kürklü, şunları kaydetti:

''Onun için bir takım bilimsel veriler kullanmak gerekiyor. Özellikle reklam açısından bu önemli. Ayrıca, sağlık turizmine yönelik yatırımlar yapabilmemiz için elimizde güçlü donelerin olması gerekir. Üniversite ile işbirliği içerisinde bu tür doneleri elde ettikten sonra Tuz Gölü'nü sağlık turizmi yönünden nasıl değerlendireceğimize bakacağız. Ardından gerekli inceleme ve araştırmalar yapılacak. Tuz Gölü'ne gelen yerli ve yabancı turistleri bölgede daha uzun süre konaklatabilmeyi de amaçlıyoruz. Tuz Gölü etrafında oluşturacağımız sağlık merkezlerinde hem çamurdan hem de tuzdan yararlandırmayı istiyoruz. Bilindiği kadarıyla tuz astım hastalarına iyi geliyor. Biz de bu merkezlerde tuz odaları oluşturmak istiyoruz. Bu yönde bir çalışmamız ve planlarımız var.''

Halk arasında Tuz Gölü'nün çamurunun ve tuzunun bazı hastalıklara iyi geldiği yönünde inanışların olduğunu ancak bunun bir bilimsel araştırmasının yapılmadığına dikkati çeken Kürklü, şöyle devam etti:

''Tuz Araştırma Merkezi ile bilimsel olarak da bir takım şeyler ispatlanmış olacak. Bu da bizim elimizi kuvvetlendirecek. Elde bir bilgi olmadan birşey söylemek doğru ve sağlıklı olmuyor. Bilimsel manada hazırlanacak veriler doğrultusunda Tuz Gölü'nün turizme kazandırılması için elimiz güçlenecek. Yatırımlarımızı ve planlarımızı ona göre yapacağız. Tuz Gölü etrafında daha modern daha sağlıklı tesisler yapıp yerli ve yabancı turistleri 1-2 gün burada konaklatmayı hedefliyoruz.''

Merkezin kurulması için üniversiteye bağlı meslek yüksek okulu yanında ki eski trafik binasını üniversiteye vereceklerini açıklayan Kürklü, ''Burada Tuz Araştırma Merkezi'ni büyük ihtimalle açacağız. Görüşmelerimiz olumlu gidiyor'' dedi.

-ÇALIŞMALAR OLUMLU YÖNDE İLERLİYOR-

Aksaray Üniversitesi Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mutlu Uygun da Tuz Araştırma Merkezi'nin açılması için bir çalışma başlatıldığını ve bu çalışmaların olumlu yönde ilerlediğini söyledi.

Meslek Yüksek Okulu kapsamında tuz teknolojisiyle ilgili bir bölüm açmak için altyapı çalışmasını da başlattıklarını ifade eden Uygun, şunları kaydetti:

''Tuz Gölü'nün korunması ve tuzun değerlendirilmesi üzerine bir bölüm olacak. 2 yıllık bir bölüm ve bu türde bir bölümle de henüz karşılaşmadık. Dünyada enstitüler var ama bölüm yok. Bölüm nasıl işlerlik kazanacak, onu araştırıyoruz. Bu bölümün yöreye etkisi ve buradan mezun olanların iş bulabilmesi çok önemli. Bunları araştırmaktayız. Bu kapsamda Tuz Gölü üzerine araştırma yapmış bilim insanlarıyla bir yönerge hazırlayacağız.''

Uygun, Tuz Araştırma Merkezi'nin işlerlik kazandıktan sonra, altyapının oluşacağı için ileride enstitü açılmasından söz edilebileceğini bildirdi.