Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Tevfik Özlü, tütünün Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb tarafından Avrupa'ya taşınmasıyla dünyaya yayıldığını söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, günümüzde çok sayıda kişinin kullandığı tütünün yaklaşık 4 bin yıllık geçmişi olduğunu ifade etti.

Özlü, ''Tütün keyif verici bir madde olarak 4 bin yıldır Orta ve Güney Amerika'da kullanılmaktadır. 15. yüzyılın sonlarında Amerika kıtasının keşfine öncülük eden Kristof Kolomb tarafından domates, patates ve mısır gibi ürünlerle Avrupa'ya taşındı. Tütün alışkanlığı için yapılan 'Kızılderililer'in intikamı' yakıştırmasının altındaki tarihi gerçek budur'' diye konuştu.

Amerikan yerlilerinin Avrupalıları konuksever şekilde karşıladığını anlatan Özlü, ''Amerikan yerlileri, konuklarına sahip olduğu bir çok değerli şeyin yanında tütünü de armağan etmişti. Ancak yeni kıtaya gelenler bu kıtanın bakir hazinelerini dahi bunların binlerce yıllık sahipleri olan yerlilerle paylaşmayı kabullenmemişti. Çıkan savaşlarda çok sayıda yerli hayatını kaybetmişti'' diye konuştu.

Günümüzde dünyada sigaraya bağlı nedenlerle her yıl milyonlarca kişinin öldüğünü, 2020 yılında bu rakamın 10 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini anlatan Özlü, tütün tarımının 16 yüzyılda İspanya'da başladığı ve 17. yüzyılın sonlarında tütün kullanma alışkanlığının Avrupa'da hızla yayıldığını anlattı.

Avrupa'da tütünün sigara şeklinde tüketiminin ise 18. yüzyılın sonlarında başladığını dile getiren Özlü, daha sonra tabaka, pipo ve ağızlıklar üretilerek tütüne bağlı pazar oluştuğunu ifade etti.

MATBAAYI ALMAKTA GECİKTİK, SİGARADA GECİKMEDİK

Prof. Dr. Tevfik Özlü, tütünün daha çok denizciler tarafından ülkeden ülkeye taşındığını, Türkiye'ye Venedik ve Cenovalı denizcilerce getirildiğini anlattı. İlk olarak İstanbul'a başlayan tütün kullanma alışkanlığının hızla ülke geneline yayıldığını belirten Özlü, ''Matbaayı almakta geciktik ama tütünü Avrupa ile eş zamanlı olarak kullanmaya başladık'' dedi.

Bu süreçte dünyada sigara kullanımına karşı bazı itirazlar ve yasaklamalar olduğunu ancak bu itirazların sağlık nedeniyle değil dini nedenlerle ve özellikle sigaranın yangına yol açması sebebiyle olduğunu belirten Özlü, sigaranın sağlık yönünden olumsuz etkilerinin 1950'li yıllardan sonra farkına varıldığını ve gelişmiş ülkelerde sigara aleyhtarı kampanyalar başlatıldığını belirtti.

Prof. Dr. Özlü, söz konusu yıllarda bile milyonlarca kişinin sigarayı bıraktığını vurgulayarak, ''Sigara kullanıcısının kendisine yapacağı en büyük iyilik sigarayı bırakmaktır'' dedi.