Başkent Ottawa'da Federal Parlamentoda kurulan komiteye ifade veren eski diplomat Richard Colvin, aralarında masumların da bulunduğu tutuklular için, 'Onlar Kanada'nın değerlerine, kanunlarına ve uygulamalarına taban tabana zıttılar' dedi.

Komitenin sorularını cevaplayan Colvin, şunları anlattı: 'Elimdeki bilgilere göre, gözaltında ve nakil sırasında, Afgan tutukluların hepsi işkence gördü. Kanada, İngiltere ve Hollanda'dan daha fazla tutuklu alıyordu. Ancak tutuklulukları süresince onların sağlık durumları, insani ihtiyaçları ve suçlu olup olmadıkları ile ilgilenilmedi'

Kızılhaç'a bildirilmesi gereken sürenin üzerinden de haftalar ya da aylar geçtiğini savunan Colvin, 'Tutuklularla ilgili sağlıklı ve tam rapor tutulmasına mani olunuyordu. Otoriter bir şekilde, isyanla ya da asilerle hiçbir bağlantısı olmayan Afganları da tutukluyorduk. Birçoğunun suçu, yanlış zamanda yanlış yerde olmaktı. Tüm bu olanlar, istihbarat açısından ya çok az ya da tamamen değersiz şeylerdi. Tutuklulara Afgan görevlilerin yaptıklarıysa daha kötüydü' iddiasında bulundu.

Konu ile ilgili olarak aralarında kendisinin de bulunduğu bazı görevlilerin, Büyükelçi'ye raporlar yazdığını ileri süren Colvin, bunların sansürlendiğini ve hasıraltı edildiğini savundu.

Olanları 'aşırı derecede kuraldışı' olarak yorumlayan Richard Colvin'in işkence iddiaları, Kanada hükümeti tarafından daha önce yalanlanmıştı./yeni şafak