Tutuklu generallerin durumu nedeniyle hükümet ile askerler arasında krizlere gebe olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi Çankaya Köşkü’nde kritik bir zirve gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, Perşembe günleri ayrı ayrı görüştüğü Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile dün üçlü bir görüşme gerçekleştirdi.

Çankaya Köşkü’ndeki toplantı için Köşk’e ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner geldi. Org. Koşaner saat 13.20’de Köşk’e giriş yaptı. Genelkurmay Başkanı’ndan 5 dakika sonra, 13.25’te de Başbakan Erdoğan Köşk’i geldi.

“Devletin zirvesinin görüşme günü” olarak bilinen Perşembe günleri Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile ayrı ayrı görüşen Cumhurbaşkanı Gül’ün dünkü üçlü görüşmesi saat 13.30’da başladı. Bir saat olarak planlanan görüşme yaklaşık iki saat sürdü, saat 15.20’de bitti. Toplantıdan sonra herhangi resmi bir açıklama yapılmadı.

HKK Komutanı kim olacak?

1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan ve Balyoz soruşturması kapsamında tutuklu bulunan muazzaf generallerin durumu nedeniyle hükümet ile asker arasında kriz yaşanması beklenen Şura öncesi kritik önem taşıyan zirvede, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılacak atamanın öncelikli olarak ele alındığı öğrenildi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın görev süresi bu yıl doluyor. Aksay’ın yerine getirilmesine kesin gözüyle bakılan Bilgin Balanlı Balyoz davasından tutuklu bulunduğu için bu göreve kimin getirileceği konusunda belirsizlik bulunuyor. Org. Aksay’ın görev süresinin bir yıl uzatılması ihtimalinin yanısıra tek Korgeneral olan Mehmet Erten’in orgeneralliğe terfi ettirilerek bu makama getirilmesi alternatifi de bulunuyor. Köşk’teki toplantıda tüm bu ihtimallerin ele alındığı ifade edildi.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede, Balyoz davasından tutuklu bulunan generallerin durumunun da masaya yatırıldığı öğrenildi. 14’ü terfi sırasında olan bu generaller için hükümet ile askerlerin üzerinde anlaşacakları bir formül bulunması yolunda, Cumhurbaşkanı Gül’ün telkinde bulunduğu öğrenildi. Hükümetin bu generallerin re’sen emekli edilmesi ya da dava sonuçlanana kadar “kızak görevlerde” bulunmasını istediği, ancak buna askerlerin sıcak bakmadığı bir süredir Ankara kulislerinde konuşuluyor.

Toplantıda son dönemdeki terör olaylarının ve PKK’nın asker ve sivilleri kaçırması konusunun da ele alındığı ifade edildi.