Türkiye'nin önde gelen sanayicileri tarafından 2 Nisan 1971'de kurulan, gönüllülük temelinde faaliyet gösteren, yaklaşık 600 üye ve üyelerin temsil ettiği 2.500'e yakın şirketten oluşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), bu yıl 40. yılını kutlamaya hazırlanıyor.

TÜSİAD'ın ilk Yönetim Kurulu Başkanı olan ve bu görevi 1971-1979 yılları arasında en uzun süreyle yürüten Feyyaz Berker'in, derneğin kuruluşunu ''Abdullah Lokantası'nda kurucularla birlikte son bir toplantı yaptık. Ayrılırken Vehbi Bey koluma girdi ve bana 'desene bugün fikir üreten bir fabrika kurmaya karar verdik' dedi'' şeklinde özetlediği TÜSİAD üyesi şirketler, bugün Türkiye'de sanayi üretiminin yüzde 65'ini, enerji hariç dış ticaret hacminin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor.

TÜSİAD'ın web sitesindeki tarihçe bölümünde derneğin 1971 yılında kuruluşu, işlemeyen ve kriz üreten kapalı ekonomi sistemine iş dünyasının bir tepkisi mahiyetinde olduğu şeklinde özetlenirken, Türk iş dünyası 1950-1970 arası oluşan yapıyı ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri göz önüne alarak kendisine 1970-1985 döneminde takip edeceği yeni bir strateji çizdi. Bu strateji uluslararası rekabete açık ''serbest piyasa ekonomisi'' stratejisi olurken, 15 yıl süreyle TÜSİAD'ın bu yaklaşımı kamuoyunda dillendirmesi, savunması ve gerekli bilimsel çalışmalarla da desteklemesi söz konusu oldu.

-BRÜKSEL, WASHINGTON, BERLİN, PARİS VE PEKİN'DE TEMSİLCİLİKLER-

Tarihçede, 1980-1984 döneminde bu stratejinin, yapılması gereken reformların gecikmesi nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten merhum Ali Koçman döneminde hükümetle siyasi bir çatışmaya da dönüştüğüne dikkat çekilirken, sonuç olarak siyaset kurumunun da TÜSİAD'ın stratejisini biraz da iktisadi ve sosyal şartların baskısı altında benimsemesinin ülkede girişimci sınıfın genişlemesine ve derinleşmesine yol açtığı şeklinde yorumlanıyor.

Anadolu'da Sanayici ve İşadamı Dernekleri (SİAD) ile Türk Girişim ve İşdünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) olmak üzere diğer iş dünyası örgütlerinin gönüllü temelde yayılmasının arkasında TÜSİAD stratejisinin bulunduğunun vurgulandığı tarihçede, ''TÜSİAD'ın bu örgütler tarafından örnek alınması ve 'duayen'lik atfedilmesi de bu gerçeği yansıtmaktadır. İş dünyasının güçlenmesi ve ülke sorunlarına eğilecek ve çözüm üretecek olgunluğa erişmesinin, Türkiyemiz açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesi gerekir. Katılımcı ve çoğulcu demokrasinin gerekli şartı, örgütlü ve olaylara tepki verebilen bir sivil toplum yapısının oluşmasıdır. Bunun ön koşulu ise bağımsız yargı ve özgür basındır'' yorumu yer alıyor.

Türkiye'deki AB üyelik sürecini yakından takip eden, ekonomik uyum ve demokratik standartların AB düzeyine yükseltilmesi alanında da bilimsel çalışmalar yapan TÜSİAD, önce Brüksel ardından Washington, Berlin, Paris ve Pekin'de temsilcilikler açtı.

-9 KOMİSYON VE 34 ÇALIŞMA GRUBU...-

TÜSİAD, Türkiye'nin başlıca endüstri ve hizmet kuruluşlarını temsilen yaklaşık 600 üye ve üyelerin temsil ettiği yaklaşık 2.500 şirketten oluşuyor.

Bünyesinde 9 komisyon ve 34 çalışma grubu bulunan TÜSİAD, çalışmalarını idari kapasite kapsamında bulunan 55 kişilik profesyonel kadro ile sürdürüyor.

TÜSİAD'da çalışmalar Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu, Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu, Şirket İşleri Komisyonu, Sosyal İşler Komisyonu, Parlamento İşleri Komisyonu, Dışişleri ve AB Uyum Komisyonu, Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu, Yurt Dışı İletişim Komisyonu, Bölgesel Gelişme, İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarıyla İlişkiler Komisyonu çatısı altındaki çalışma grupları ile tüm komisyon ve çalışma gruplarıyla işbirliği halinde çalışan TÜSİAD International tarafından yürütülüyor.

Üyeleriyle yılda 3 kez Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı, bir kez de Genel Kurul Toplantısı düzenleyen TÜSİAD'ın, 578 üyesinden 67'si kadınlardan oluşuyor.

-SEKTÖREL DAĞILIM VE EKONOMİYE KATKI-

TÜSİAD'ın sektörel faaliyet profiline bakıldığında yüzde 35'i imalat, yüzde 13'ü toptan ve perakende ticareti, yüzde 11'i inşaat, yüzde 11'i mali hizmetler, yüzde 10'u ulaştırma, yüzde 8'i diğer alanlarda, yüzde 6'sı enerji, yüzde 4'ü tarım ve gıda, yüzde 1'i eğitim ve yüzde 1'i madencilik sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Derneğin Türkiye ekonomisine katkısına bakıldığında TÜSİAD üyesi şirketler kamu dışı katma değerin yüzde 50'sini, sanayi üretiminin yüzde 65'ini, enerji hariç dış ticaret hacminin yüzde 80'ini, kamu dışı kayıtlı istihdamın yüzde 50'sini ve kurumlar vergisinin yüzde 85'ini gerçekleştiriyor.

-YALÇINDAĞ'DAN SONRA İKİNCİ KADIN BAŞKANLIK GÖREVİNİ BOYNER ÜSTLENDİ-

Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD'ın ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Yalçındağ'dan sonra ikinci kez kadın Yönetim Kurulu Başkanlık görevini Ocak 2010'da Ümit Boyner üstlendi.

Dernekte kuruluşundan bugüne 8 Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı ve 14 Yönetim Kurulu Başkanı görev yaptı. YİK Başkanlığını şimdiye kadar sırasıyla Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı, Sakıp Sabancı, Rahmi Koç, Feyyaz Berker, Bülent Eczacıbaşı ve Muharrem Kayhan yürüttü.

1971'de kurulan TÜSİAD'ın ilk Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Feyyaz Berker yaparken, Berker'in ardından bu görevi sırasıyla Ali Koçman, Şahap Kocatopçu, Sakıp Sabancı, Ömer Dinçkök, Cem Boyner, Bülent Eczacıbaşı, Halis Komili, Muharrem Kayhan, Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Ömer Sabancı ve Arzuhan Doğan Yalçındağ üstlendi.

Şu anda YİK Başkanı olan Mustafa Koç'un görevini 20 Ocak'ta yapılacak TÜSİAD YİK Toplantısı'nda bırakmasının ardından, bu görevi Erkut Yücaoğlu üstlenecek.

TÜSİAD Görüş Dergisi de ilk defa 1973 yılında yayımlanırken, uzun bir aradan sonra Mart 2010'dan itibaren tekrar yayın hayatına başladı.

-ÜYE OLDUĞU KURULUŞLAR-

Avrupa özel sektörünün temsil örgütü Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu (Businesseurope) ile Akdeniz havzasındaki ülkelerin iş dünyası örgütlerinin oluşturduğu Akdeniz İş Dünyası Konfederasyonları Birliğinin (BusinessMED) üyesi, Karadeniz ve Hazar havzası ülkelerinin iş dünyası örgütlerini bir araya getiren Karadeniz ve Hazar Denizi Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonları Uluslararası Birliğinin (UBCCE) kurucu üyesi olan TÜSİAD'ın, OECD nezdinde faaliyet gösteren ''Ekonomi ve Sanayi Danışma Komitesi'' (Business and Industry Advisory Committee ? BIAC) üyeliği de bulunuyor.

-40. YIL ETKİNLİKLERİ KADIN KONFERANSIYLA BAŞLAYACAK-

Bu arada, TÜSİAD, 40. yıl faaliyetlerine 14 Ocak'ta gerçekleştirilecek ''Çalışma Hayatında Kadın'' konferansıyla başlayacak. 40. yıl faaliyetleri çerçevesinde yapılacak ilk toplantı olan konferansta kadının çalışma hayatındaki konumu, bu alanda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri kısa bir filmle anlatılacak.

TÜSİAD'ın 40. Yıl etkinlikleriyle ilgili diğer faaliyetleri hakkında kapsamlı sunum ise 20 Ocak 2011 tarihinde gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında yapılacak.