Ukrayna’da savcılık, başbakanlık yaptığı dönemde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Timoşenko’nun 10 yıl hapisle yargılanmasını istedi.
 
Turuncu Prenses lakaplı eski Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko ile başsavcılık arasındaki kriz dün zirve yaptı. Savcılık eski başbakanın, 2009 yılında Rusya ile doğalgaz anlaşması imzalanırken Ukrayna’yı bile bile zarara uğrattığı gerekçesiyle tutuklanmasını ve 7-10 yıl hapis cezasıyla yargılanmasını talep etti. 
 
Savcılık Timoşenko’nun, hükümet üyelerine danışmadan Ukrayna devlet şirketi Naftogaz’ın başkanını, Rusya’nın Gazprom şirketiyle anlaşma imzalamaya zorladığını ileri sürdü. Mahkeme ise savcının gerekçelerini yerinde görmedi ve tutuklanma talebini reddetti.
 
Yulya Timoşenko’nun yargılanmasının Batılı ülkelerde, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in demokrasi ve hukuk kurallarına uyma konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmeyeceği kaygılarını artırdığı bildiriliyor. Timoşenko, 1990’lı yıllarda sahibi olduğu şirketin Rusya’da doğal gaz alıp satması nedeniyle “doğal gaz prensesi” olarak nitelendiriliyordu.
 
vatan