Rıza Türmen, İstanbul Milletvekili Binnz Toprak ile birlekte Mecliste düzenlediği basın toplantısında, AİHM'de bekleyen 153 bin 850 davadan 16 bin 800'ünün Türkiye'ye ait olduğunu ifade etti.

Rusya'nın ardından Türkiye'nin en fazla davaya sahip olan ülke olduğunu belirten Türmen, tutuklamadan kaynaklan ihlallerle ilgili Türkiye'nin aleyhine 516 karar alındığını ve birinci durumda bulunduğunu söyledi.

Türmen, adil yargılama konusunda Türkiye aleyhine verilmiş 699, düşünce özgürlüğü konusunda 201, toplantı ve gösteri özgürlüğü bakımından 49 ihlal kararı olduğunu kaydetti.

Türmen, ''Türkiye, AİHM'e taraf 47 devlet arasında insan hakları bakımından sicili en bozuk ülke konumunda'' dedi.

Türkiye'de insan haklarını hiç bir güvencesi olmadığını, iktidarın keyfine kaldığını öne süren Türmen, Anayasanın 90. maddesini dikkate almayan hakimlerle ilgili HSYK'nın soruşturma açması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin insan hakları bakımından Avrupa standartlarının çok altında olduğunu iddia eden Türmen, CHP'nin bu konudaki mücadelesinin süreceğini kaydetti.

Türmen, ''Bu iktidar döneminde Türkiye'de insan hakları ilerlemiş değil gerilemiş durumdadır'' diye konuştu.

-''Bağımsız hakimler olduğunu görmek sevindirici''-

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise dün görülen ''Hopa Davası''nın sonucundan memnun olduğunu belirterek, ''Her şeye rağmen bağımsız davranabilen hakimler olduğunu görmek sevindirici'' ifadesini kullandı.

Toprak, ''İktidarı eleştirdiğiniz zaman şöyle ya da böyle özel yetkili mahkemelerin yetkisine girip orada yargılanıyorsunuz'' dedi.

İzmir'de ''karakolda dayak'' olayını anımsatan Toprak, ''Kadın hakkında polisleri tırmaladı diye 6 yıl, dayak atan polislere 6 aydan bir buçuk yıla kadar hapis isteniyor'' şeklinde konuştu.

AA