Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Eğrilmez, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi konferans salonunda sağlık personeline, toplumun türkülerde dile gelen ve doktorun toplum tarafından algısını yansıtan ve iyi bir hekim olmanın yollarını anlatan farklı bir bakış açısı ile hekimliğin toplumun gözünde şekillenmiş algısını, türkülerin anlamı ve ortaya çıkarkenki duygu durumunu gösteren türkülerden kısa bölümler okuyarak sunum yaptı. 
Doç. Dr. Sait Eğrilmez, Kültür Bakanlığı Halk Müziği Sanatçısı Salih Turan ve Sağlık Bakanlığı İletişim Koordinatörlüğü Daire Başkanı Osman Güzelgöz hazırladıkları söyledi. “Türkülerde Hekimlik-Sağlıkla ilgili Türküler” isimli yazılı eserle Türkiye’de ilk defa bu alanda bir çalışmaya imza attıklarını kaydeden Eğrilmez, “Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan eser; insanlarımızın hekimleri, dönemin koşulları içinde nasıl gördüğü ve algıladığı ile zaman içinde nasıl bir dönüşüm yaşadıklarını göstermesi açısından büyük bir kazanımdır” dedi.
Doç. Dr. Sait Eğrilmez, sözleri çok güzel olduğu ve anlamı güçlendirdiği için türküleri tercih ettiğini söyledi. İyi bir hekim olmanın ilk şartının hastayı iyi anlamak olduğunu belirten Doç. Dr. Eğrilmez, “Bizler Bugüne kadar Batı tıbbını örnek aldık. Şimdi Batı insanının anlayışından değil, türkülere bakarak, Anadolu kültürünün, Anadolu insanının kendi sözlerine bakarak iyi hekim nasıl olur araştırdık. Tıp Fakültelerine giren öğrencilerimize iyi hekim olmak tanımını hocalarımız her boyuttan anlatıyorlar. Biz de türkülerle doktorlardan istenenleri derledik. Bu derlemeden elde ettiklerimizi dört yıldır anlatıyoruz. Öğrencilerimize steteskobu saza dayayarak dinlemeyi alışkanlık haline getirip değişik bir bakış açısı edinmelerini sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
DOKTORDA GÜLÜMSEME ÖNEMLİDİR
“Hastane önünde incir ağacı, doktor bulamadı bana ilacı, baştabip geliyor zehirden acı” ve Geldik ta sabahtan kaldık akşama, yarına mümkün mü doktor bey?” türkülerini söylenmesinin ardından Doç Dr. Eğrilmez, türkülerin anlamına dair bilgiler vererek, "Bu türküde anlatılmak istenen; hasta ameliyat sonrası iyileşmeyebilir. Ama sizin yüzünüzden gülümseme eksik olmasın, gülümseme çok önemlidir. Doktorların hastalarına karşı gülümsemesinin tamir edici bir özelliği vardır. Bu gülümseme o hastayı, ona verdiğiniz ilaçtan daha hızlı iyileştirebilir. İnsanlar sıraya geçerler ve siz bir kişi sıraya geçti diye kahredersiniz. O insanlar olayın daha acı tarafını çekiyorlar. O hasta geldiği zaman siz onunla 15 dakika ilgileneceksiniz bitecek. Ama aynı hasta sizin 15 dakika ilginiz için tüm gününü harcıyor. Hastalarınıza iyi davranın Bu olumsuz olaylar daha önce yaşanmış ve türkü halini bile almış. Sağlık alanında hep ileriye gitmeliyiz. Daha önce yaşanan olaylardan ve bunları anlatan türkülerden ibret almalıyız” şeklinde konuştu.
Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Halil Yürekli’nin de katıldığı sunumdan tüm katılımcılar memnun kaldı. Bu tür etkinliklerin hastanelerimizde sık sık tekrarlanmasının personelin çalışma motivasyonunu artıracağı gözlemlendi. Aslen Sivaslı olan Doç. Dr. Eğrilmez, sunumun sonunda kendi sazıyla dinleyicilerden oluşan koroya Aşık Veysel’den türküler söyletti.