Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı anma töreni, başkent Aşkabat'a 50 kilometre uzaklıktaki Göktepe Kalesi'ndeki Şehitler Camisi'nde yapıldı.

Göktepe Şehitleri anısına hazırlanan tiyatro oyununu seyreden Devlet Başkanı Berdimuhamedov, daha sonra cami avlusunda halkın ileri gelenleriyle sohbet etti. Berdimuhamedov, topraklar için şehit düşenlerin her yıl saygıyla anıldığını ve ruhlarına toplu mevlitler okunduğunu söyledi.

Daha sonra şehitler için toplu dualar edildi ve mevlit yemeği yenildi.

Anma günü dolayısıyla her yıl olduğu gibi bir günlük tatil ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Televizyonlarda eğlenceli programlara yer verilmezken, Göktepe Savaşı'na atfen yayınlar yapıldı.

Ülkenin kurucu Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından kaleme alınan Ruhname kitabında, 1879 ve 1881 yıllarında Göktepe savaşında 40 bin Türkmen şehit düştüğü belirtiliyor. Zamanının modern silahlarıyla teçhizatlandırılan Rus ordusuna karşı tüfek ve kılıçlarla savaşan Türkmenler, Göktepe kalesine toplanarak mücadele etmişler. Kale duvarlarına dinamit koyarak patlatan Ruslar, 12 Ocak 1981'de çocuk ve kadınlar dahil binlerce Türkmeni katletmişti.
haber7.com