Ülkede etkin olan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği, demokratikleşme yönünde önemli bir adım atarak, kendi isimleri altında Sanayiciler ve Girişimciler Partisini resmen kurdu.

Sanayiciler ve Girişimciler Partisi kurulduğu bu gün ilk kurultayını yaptı. Kurultaya 400 delege katıldı. Türkmenistan'ın çeşitli bölgelerinden gelen delegelerin katılımıyla parti tüzüğü ve programı onaylandı.

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev, kurultayda yaptığı konuşmada, ülke tarihinde önemli bir güne tanıklık ettiklerini kaydetti. Dadayev, bu yılın başlarında yürürlüğü giren siyasi partiler yasası kapsamında yeni partinin kurulduğunu açıkladı.

Kurultayda partinin Merkez Konseyi başkanlığına Sanayiciler ve Girişimciler Birliği yöneticilerinden Orazmammed Mammedov seçildi. Şimdiden yeni partinin ilk seçimlerde nasıl oy alacağı ve 125 sandalyeli Türkmenistan Milli Meclisinde nasıl temsil edileceği merak ediliyor.

Türkmenistan Meclisi Ocak 2012'de siyasi partiler yasasını kabul etmiş, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından onaylanarak resmi gazetede yayınlanan yeni yasayla, ülkede siyasi parti kurmanın hak ve yükümlülükleri kanunlaşmıştı. Yeni yasada vatandaşların siyasi düşüncesine göre de parti kurabileceği, 18 yaşını dolduranların siyasi partilere üye olabileceği yer alıyor. Yasaya göre 9 kurucu üye tarafından kurulabilecek siyasi partilerin, ilk kurultayında en az bin delege sayısına ulaşması gerekiyor.

Türkmenistan'da 20 yıldır faaliyet gösteren Türkmenistan Demokratik Partisi'nin (TDP) başkanlığını şu anda Devlet Başkanı Berdimuhamedov yapıyor.