AB'nin icra organı olan Komisyon'un 14 Ekim'de açıklayacağı İlerleme Raporu'nda, hava ve deniz limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmayan Türkiye'ye hiç bir yaptırım yapılmasını önermeyerek, Ankara'nın Kıbrıs'daki barış çabalarını övmesi, Rumları kızdırdı.

İlerleme ve Strateji Raporları'nın taslak belgelerinde, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi ile ilişkilerini normelleştirmemesinden yakınılıyor. AB, limanlarını açması için Ankara'ya bu yılın aralık ayına kadar süre verse de, Komisyon, raporunda Kıbrıs müzakerelerinde henüz bir sonuç alınmaması nedeniyle Ankara'ya 2006'da müzakerelerin kısmen askıya alınması önerisine benzer bir yaptırım yapılması önerisinde bulunmuyor.

RUMLAR DEĞİŞİKLİK İSTEDİ
Bu iki rapor, dün Komisyon'un kabine şefleri düzeyinde tartışıldı. Sabah'ın diplomatik kaynaklardan aldığı bilgilere, Rum Yönetimi, raporun Kıbrıs paragrafını kendi lehine değiştirmek üzere AB nezdinde son dakika çabasında. Şu anda taslak halde bulunan raporlar, gelecek çarşamba günü 20 üyeden oluşan Komisyon'un onayıyla nihai hale gelecek.

'TÜRKİYE DESTEK VERMELİ'
Öte yandan 27 AB ülkesi, Türkiye'nin limanları açmaması konusunu bir kez daha aralık ayında gündeme alacak. Ancak Komisyon'un hiçbir öneride bulunmaması nedeniyle, yıl sonunda Ankara aleyhine bir karar alınması da beklenmiyor. AB ülkeleri de bu öneriyi kabul ederek müzakereleri kısmen askıya almıştı. Strateji Belgesinde Kıbrıs'a ilişkin şu ifadeler yer alıyor: "Türkiye, Kıbrıs Türk ve Rum liderler arasında, Kıbrıs'ın kabul edilebilir bir çözümün olması için BM aracılığında devam eden görüşmelere destek vermeye devam etti. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda hiçbir gelişme göstermedi. Türkiye, Ankara anlaşmasının ek protokolünü tam olarak uygulamadı ancak ayrımcılık yapmadan uygulamakla ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerini normalleştirme konusunda
gelişme göstermekle yükümlülüdür."

TÜRKİYE'YE DIŞ POLİTİKA ÖVGÜSÜ
BU yılki İlerleme Raporu, Türkiye'nin son dönemdeki dış politika atağını övüyor. Türkiye-Ermenistan arasındaki yakınlaşmadan dolayı memnunluk dile getirirken, bunun bölgenin istikrarına katkı sağlanacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün 'Ermenistan'ı ziyaretinin ardından iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi için adım atıldığına' dikkat çekilen rapor "Her iki ülke diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda uzlaşmaya vardı" ifadelerine yer veriliyor. Türkiye'nin Irak'ta istikrar unsuru olduğu belirtilirken, İran ile krizi önlemede yapıcı rol üstlendiğinden bahsediliyor. Sendikalar ve siyasi partiler yasası, yargı reformu, mahkemelerin bağımsızlığının garanti altına alınması, ifade özgürlüğüne saygı, basın özgürlüğü, dini azınlık haklarının sağlanması, ordu üzerinde sivil denetimin sağlanması reformlarında ise eleştiriler yöneltiliyor.

KÜRT AÇILIMINA ÖVGÜ
AVRUPA Komisyonu, bu yıl raporunda hükümetin Kürt açılımını da övdü. Belgede, Başbakan Erdoğan'ın ve Cumhurbaşkanı Gül'ün bu konudaki kişisel çabalarına atıf yapılıyor. 24 saat yayın yapan Kürt televizyonunun, anadilde yayın hakkı açısından olumlu bir adım olarak nitelendiriliyor. Ancak anadilde eğitim hakkı dahil, kültürel hakların genişletilmesi ve Kürt açılımın somut hale getirilmesi isteniyor. 2008'de azalmasına rağmen, terörist şiddetin sürdüğü belirtilen raporda ayrıca Terörle Mücadele Yasası'nın uygulanışının ifade özgürlüğüne ilişkin bazı kısıtlamalara neden olduğu vurgulanıyor /sabah