Aydın Genç İş Adamları Derneğinin (AYGİAD) davetlisi olarak Aydın"a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, yaptığı konuşmada Türkiye"nin Dış Politika da ki Stratejik Öncelikleri ile ilgili bilgiler verdi.
Aydın Genç İş Adamlarının Derneğinin davetlisi olan KKTC"nin eski Ankara Büyükelçisi ve T.C. Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü"nde ve Stratejik Araştırmalar Merkezi"nde Öğretim Görevlisi Ahmet Zeki Bulunç, AYGİAD üyelerine Kıbrıs"la ilgili stratejik bilgiler verdi.
AYGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında “ Türkiye"nin Dış Politika ve Stratejik önceliklerinde bir Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs"ı temsil etmiş birinden dinlemek umarım daha farklı olacaktır. Çocukluğumuzdan beri gündemde olan Kıbrıs için, son dönemlerde Kıbrıs olsa da olur olmasa da olur deniyor. Biz bugün Kıbrıs"ın önemine değineceğiz.
Türkiye"nin Dış Politika da ki Stratejik Öncelikleri ile ilgili bilgi veren KKTC"nin eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ; “ Kıbrıs Rum Devleti'nin AB'ye alınmasının bir oldu bittiye getirildi, bunun da arkasında İngilizler' in var. Kıbrıs'ta yaşayan toplumların bir bölümünün AB'ye alınması yanlıştır. Eğer Kıbrıs AB'ye alınacaksa, her 2 toplum da aynı anda alınmalıdır. Aksi takdirde KKTC hiçbir zaman AB'ye alınmayacaktır. Annan Planı'nda, KKTC'de yaşayanlar adeta azınlık haline geliyor. Bunun ardında da İngilizler vardır. Çünkü İngilizler' in Rum kesiminde üsleri bulunuyor. Bu üsleri ile Ortadoğu'daki üstünlüğünü korumaya çalışıyor. Türk Ordusu'nun ve garantörlüğünün de önüne geçmek istiyorlar. Bu kabul edilecek bir şey değildir. Adeta KKTC'yi yok sayıyorlar. Türk halkı ile Rumlar eşit haklara sahiptirler ve hiçbir zaman azınlık statüsünde yaşayamaz. Annan Planı ile Kıbrıslı Türkler azınlık durumuna düşürülerek bütün hakları elinden alınıyor. “ dedi.


Türk İş adamlarının Kıbrıs" a yatırım yapmaya davet eden Bulunç; “ Ekonomik mücadeledeki başarımız bizim siyasi hedef ve amaçlarımıza kavuşmamızı sağlayacaktır. Bu nedenle Türkiye'deki iş adamlarımızı KKTC'ye yatırım yapmaya davet ediyorum. İçinde bulunduğumuz zaman kritik bir dönemdir. Bu kritik dönemde KKTC olarak Türkiye ile birlikte ortaya koyduğumuz politikalarla Kıbrıs'ta gerçekten barış ve uzlaşmayı ve uzun yaşayabilecek bir anlaşmanın sağlanmasını Türk tarafının istediğini ortaya koyacak önerilerimiz vardır. Gerçek şudur ki; KKTC Anavatanı ile birlikte vardır. Anavatan olmadan KKTC'nin var olması Kıbrıs'ta bir Türk Bayrağı'nın bulunması mümkün değildir. O nedenle KKTC'yi yaşatmak ve Türk varlığını korumak Türkiye'nin 1960 anlaşmalarıyla tarihten gelen haklarının ve karşılıklı güvenliğin korunması için politikalarımıza uygun bir mücadele vermekteyiz. Bu mücadeledeki başarı Anavatanın desteği ile mümkündür. Kuşkusuz siyasi mücadele yanında ekonomik mücadeleyi de kazanmak zorundayız. Ekonomik mücadelede bizim siyasi hedef ve amaçlarımıza kavuşmamızı sağlayacaktır. O nedenle öncelikle ekonominin güçlendirilmesine ihtiyacımız vardır. Türk işadamlarının KKTC'ye yatırım yapma oradaki ekonomik faaliyetlerini geliştirme ve Türkiye ile KKTC arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılacak her adım Kıbrıs davamızda bizi daha ileri bir noktaya taşıyacaktır." diye belirtti.