Babacan, 2001 krizinin 10'uncu yılında kriz faturasını açıkladı. Babacan, kriz nedeniyle Hazine'nin TMSF ve Merkez Bankası ile Ziraat, Halk ve Emlak bankalarına verdiği iç borçlanma senetlerinin enflasyonla bugüne getirilmiş halinin 251 milyar 563 milyon lira olduğunu söyledi. Hazine'nin bu faturayı ödeyebilmek için piyasalara borçlanmak zorunda kaldığını belirten Babacan, "Kriz olmasaydı Hazine'nin borcu 381 milyar 877 milyon lira daha aşağı olacaktı" dedi.

Benzin vergisi düşmez

Bakan Babacan, ekonomi muhabirleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Petrol fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle akaryakıt vergilerinde indirim olup olmayacağıyla ilgili soruya, "Mali disiplinden vazgeçmeyiz" sözleriyle yanıt veren Babacan, "Biz 2010 yılı başından beri akaryakıt vergilerini sabit tuttuk ve 2011 sonuna kadar da artırmayacağımızı ilan ettik. Akaryakıt ÖTV'si bütçenin önemli gelir kalemlerinden biri. Makro ekonomik dengelere çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi. Babacan, vergi sabit olduğu için dünya petrol fiyatlarındaki artışın akaryakıt fiyatlarına daha düşük yansıdığını söyledi.

Seçim ekonomisi yasak

Vergi indirimi dahil hiçbir konuda seçim ekonomisi uygulamayacaklarını belirten Ali Babacan, Başbakan Erdoğan'ın seçime giderken popülist politikalardan uzak durulması konusunda tüm bakanları uyardığını belirtirken, "Hatta seçim ekonomisi olarak algılanabilecek işlere bile girmeyin" dedi. 2011'de hata marjı bulunmadığına dikkat çeken Babacan, sağdan soldan gelecek baskılarla ana politikalardan taviz vermeyeceklerini belirtti.

Süper başkan istemeyiz

Babacan, finansal istikrar açısından ekonomi birimlerinin ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Merkez Bankası'nın daha çabuk karar alması için torba yasaya son gün bir madde ekleyerek Banka Meclisi'nin yetkilerini Para Politikası Kurulu ve Başkan'a devrettiklerini söyledi. Merkez Bankası'nda "süper başkan" istemediklerini belirten Babacan, "Süreyya Bey (Serdengeçti) döneminde yetkiler kendisindeydi. Başkan yardımcıları faiz kararını sabah televizyondan öğreniyordu. Biz yetkiyi dağıttık" dedi.

Emekli zammına faiz uygulanamaz

Babacan, bir soru üzerine emeklilere yapılacak yeni yıl zammındaki iki aylık gecikmeye faiz yürütülmesinin yasal olarak mümkün olmadığını söyledi. Faizlerin çok düşük olması nedeniyle bunun önemli bir rakam tutmayacağını da belirten Babacan, "Kaldı ki bu zam, yasal yükümlülük dışında bizim verdiğimiz ilave zamdır" dedi.

EPDK ve Tütün Kurulu'na tırpan

Bakan Babacan, EPDK ile Tütün Kurulu'nun bazı yetkilerinin hükümete devredilmesini faydalı gördüklerini söyledi. Bu iki kurulun birçok konuda siyasi irade gerektiren kararlar almak durumunda kaldıklarını belirtirken, "Öyle konular var ki problem çıktığında yük Enerji Bakanımızın üzerinde. Enerji Bakanımız da 'EPDK almış bu kararı' diyemiyor. Hükümetin siyasi sorumluluk alanına giren işlerde yetkinin de siyasi iradede olması lazım" dedi.

Cari açık 3-5 yıl sürer

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacılık sektörüne yönelik alınan tedbirlerin beklentilere paralel sonuç veriyor gibi gözüktüğünü, ancak ilk çeyrek sonuçlara bakarak, gerekirse yeni tedbirler alınabileceklerini söyledi.

Önümüzdeki 3-5 yıl cari açığın devam edeceğini, modelin ise dışarıdan sağlıklı finansman olduğunu belirten Babacan, "Bugünkü yapımızla, yapısal reformlarımızı gerçekleştirmeden cari açığı yüzde 3, 2, 1'e indirelim, sıfırlamaya çalışalım; Türk ekonomisi durur" dedi. Babacan, cari açık piyasaları tedirgin edecek bir unsur olsa bunun faizlerde, kurlarda ve Türkiye'nin risk primlerinde görülebileceğini ifade etti.

ANKARA / BUGÜN