Önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Ahmet Şişman, sivil toplum alanında yaptığı önemli çalışmalar ve girişimlerin yanı sıra kültür ve sanat hayatımıza derin izler bırakmış bir yayıncıydı. Kurucusu olduğu yayınevleri, dergi ve gazete ile muhafazakar kesimlerin entelektüel birikimini ortaya koyan Ahmet Şişman bu anlamda 1980’li yılların ortalarından bugüne ciddi bir çizginin de öncülüğünü yaptı. İlhan Akıncı ve Adnan Başdemir’le birlikte 1984 yılında İnsan Yayınları’nı kuran Ahmet Şişman, başlangıçta tercüme ağırlıklı yayınlar yapılmasına ön ayak oldu. O yıllarda İnsan Yayınları dünyanın değişik bölgelerinden yazarların kitaplarını tercüme ediyor ve bu yayınlar özellikle üniversite çevresindeki gençler tarafından ilgiyle izleniyordu.
 
Yayıncılıkta dur durak bilmedi
 
Tefhim-ul Kur’an isimli tefsirler de yayınevinin önemli çalışmaları arasında başı çekiyordu. Ahmet Şişman bir süre sonra Ali Bulaç yönetiminde Bilgi ve Hikmet dergilerini yayınlanmaya başladı. Bu bereketli buluşmalar yeni yayınlara da kapı araladı ve Şişman, 1989’da İz Yayıncılığı kurdu. Ertuğrul Düzdağ İz Yayıncılık’ta kitaplarını yayınlamaya başladı. Alışılageldiği gibi yayın faaliyetlerini Cağaloğlu’nda değil Merter’de sürdürmeye başlayan Ahmet Şişman, o bölgenin kültürel anlamda bir cazibe merkezi olmasını sağladı. İz Yayıncılık’tan bir süre sonra Ebubekir Eroğlu’nun Yönelişler Dergisi de Merter’den yayına devam etmeye başladı. Prof.Dr. İlhan Kutluer’in editörlüğünde birbirinden değerli eserleri okurla buluşturan İz Yayıncılık sadece yazarlarıyla değil Hamit Can ve Metin Karabaşoğlu gibi isimlerden oluşan zengin kadrosuyla da dikkat çekiyordu. O dönemlerde Ahmet Şişman, çevresindekilere gazete hayalini dillendirmeye başladı. “Biz öyle bir gazete çıkarmalıyız ki burada Müslümanların bütün birikimi yer almalı” diyen Şişman, gazetenin ilk adımı olarak bir dergi  projesini hayata geçirdi. Yalçın Çetinkaya’nın yönetimindeki İzlenim dergisi, içerik ve teknik özeniyle elden ele dolaşan bir yayın oldu ve 1997 yılına kadar yayın hayatını sürdürdü. 1995 yılında Yeni Şafak gazetesini kuran Şişman, kurduğu yayın mecralarını çok seslilik esasına uygun olarak yapılandırdı.
 
Son projesi Değerler Eğitimi
 
Yayın dünyasının bu kadar içinde olan böylesi önemli bir ismin hiç kalem oynatmamış olması da düşünülemez. Ahmet Şişman’ın belli dönemlerde MTTB Dergisi, Düşünce Dergisi, Tohum Dergisi, İzlenim Dergisi, DEM Dergi’de yazıları yayınlandı.  Şişman’ın ‘Kur’an da Zulüm Kavramı, Öfkenin Sonbaharı, (Hasaneyn Heykel’den tercüme) adlı bir de tercüme kitabı bulunuyor. Son yıllarda Değerler Eğitimi adıyla bir projeye yoğunlaşan Ahmet Şişman’ın bu çalışmasıyla ilgili olarak gazeteci Ayşe Böhürler, “Bir hafta önce tanık olduğum bir sohbette değerler eğitimi üzerine Ensar Vakfı’nda yaptığı bir çalışmayı hayırla yad etmiştik. Vefatı sonrasında  öğrendim ki Değerler Eğitimi projesinin devamına ilişkin Vakfa vasiyeti varmış.” şeklinde konuşuyor. Bu da gösteriyor ki bir kültür gönüllüsü olan Şişman’ın geniş ufku, sağlığında olduğu gibi vefatından sonra da yol göstermeye devam edecek. STAR SANAT 
 
Kültürel olana yatırım yaptı
 
Ahmet Şişman kuşağı ciddi kültürel tutkuları olan fakat o tutkuları gerçekleştirebilmek için gerekli maddi imkanlara sahip olmadıkça bu tutkuları gerçekleştiremeyeceklerini gören insanlardı. Gönülleri kültürel alanda olduğu için biraz para kazandıktan sonra o alana yatırım yapmaya çalıştılar. İz Yayınları, İnsan Yayınları ve Ağaç Yayınları kültürel tutkuları olan ailelerin girişimleridir. Yarının kültür tarihçilerinin bu yayınevleri üzerinde ciddi çalışmalar yapmaları gerekiyor. Kendilerinden sonra gelen belli bir entelektüel düzeyi tutturmuş insanların onlara karşı teşekkür borcu vardır.
 
Başörtülülere medyada alan açtı
 
Ahmet Şişman isminin başörtüleri ile medyada yer alabilen kadın gazeteciler açısından ayrı bir önemi vardır. Bağlantısız müslümanların İslam’a ilişkin fikirlerinin modern dünyanın gerçekleri çerçevesinde şekilenmesinde  O’nun neşrettiği kitapların büyük katkısı olmuştu. Bizim zihniyetimiz İslam’a bakışımız bu  kitaplarla şekillendi. Martin Lings, Abdülkerim Suruş, Seyyid Hüseyin Nasr ve daha birçok yazarı İz Yayıncılık’tan okuduk. İzlenim dergisi ise muhafazakar medyada kaliteli yayıncılığın miladıdır. 1992 yılında çıkan dergi o yıllara göre kalitesi ile gerçekten iz bırakmıştı.
 
stargazete