“Bugün, Türkiye için karanlık bir gün. Dünyanın zorbalığa başkaldırdığı bu yılda, Türkiye’nin kendisi insan hakları alanında kara bir bilançoya mahkûm edilmiş durumda” diyen Tanrıkulu, şu bilgileri verdi:

- Türkiye’de şu an tutuklu bulunan gazeteci sayısı 71. Çin ve İran, bu konudaki geleneksel ‘şampiyonlar’, Türkiye’nin gerisinden geliyor.
- 2011 yılında dünyada terör gerekçesiyle tutuklu bulunan insan sayısı toplam 35 bin 117. Türkiye’de aynı gerekçeyle tutuklu olan insan sayısı ise 12 bin 897. Neredeyse dünya genelindeki terör hükümlülerinin yarısı Türkiye’den. Çin, 1.3 milyar nüfusuyla, Türkiye’nin neredeyse yarısı kadar terör mahkûmuyla, dünya 2’ncisi.
- Parlamento kendi iradesine sahip çıkamadı, yargı halkın iradesini gasp etti, parlamento yasama görevine sahip çıkamadı; 8 milletvekili halen tutuklu, 1 milletvekilliği ise hukuk aykırı biçimde düşürüldü.
- Kadına yönelik şiddette dünya şampiyonluğunu kimseye kaptırmamaktaki kararlılık devam ediyor.
- Temel insan hakları ile doğrudan ilişkili olan Türkiye’nin Kürt meselesi ağırlaşarak kutuplaşma, ayrışma ve çatışma meselesi olmaya devam ediyor.
- Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık talepleri hiçbir biçimde karşılanmış değil.
- Cezaevleri dolmuş taşmış durumda, Türkiye neredeyse komşu ülkelerden cezaevi kiralama aşamasına geldi.
- Türkiye’de, 2011 yılında 15 faili meçhul cinayet işlendi. Bu sayı, 1990’ların ilk yıllarından fazla. 2011 yılında yargısız infaz/dur ihtarı/rastgele ateş açma sonucunda 19 kişi öldürüldü. Gözaltında 4, cezaevinde 31 kişi şiddet sonucu yaşamını yitirdi. Sadece Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na işkence nedeniyle başvuranların sayısı ise 325.
- Türkiye, tutuklu ve hükümlü çocukların sayısı sıralamasında, Avrupa’nın en önde gelen ülkelerinden; cezaevindeki 18 yaş altındaki çocukların sayısı Türkiye’de 2 bin 672 ve 500 civarında da öğrenci tutuklu bulunmakta.