Bugüne kadar yurtdışına ticaret köprüleri kurduklarını vurgulayan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şimdi de özellikle gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmak için yurtiçinde köprüler kuracaklarını söyledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen "Turizm ve Madencilik Yatırım Forumu", dün Mardin'de yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Mardin'de son yıllarda başlayan atılımın Türkiye'dekinin bir parçası olduğunu vurguladı.

Artık dik duruyoruz

Türkiye'nin itibarının en yüksek seviyeye çıktığını belirten Meral, "Bugün dünyanın bize bakışı çok farklı. Bazen hala Türkiye'yi eski dönemlerdeki gibi imkanları sınırlı sanıyorlar. Ama masaya oturduklarında, karşılarında dik duran iş dünyasını görünce düşünceleri çok değişiyor" dedi.

Türk girişimcilerin tüm dünyaya açıldığını vurgulayan Meral, önemli başarılar elde ettiklerini, birçok açıdan o ülkelerdeki iş dünyasına örnek olduklarını açıkladı. Bu gücü artık Türkiye'de de kullanmak istediklerini belirten Meral, şöyle devam etti:

İşbirliği sağlanmalı

"Mardin'de olduğunu gibi yurtiçinde de ticaret ve yatırım köprüleri kurmak istiyoruz. Çünkü, gelişmişlik düzeyi açısından farklılıkları böyle aşabiliriz. Kuzey-güney, doğu-batı çapraz bağlantılara ihtiyaç var. Devletin teşvikleri buna yetmiyor. Bizim de işbirliği olanaklarını sunmamız lazım. Batı bölgelerinde, iş açısından doygunluğa ulaşıldı. Buralarda ise büyük potansiyel var. Örneğin dibimizdeki Irak. Batı bölgelerimizdeki sermaye ve tecrübeyi, örneğin Mardin"deki gibi girişimcilerle ve onların projeleriyle birleştirmeliyiz."

Madenleri ihmal ettik

TUSKON Başkanı Meral, "Madenciliğimizi çok ihmal ettik.Özelleştirmeler gecikti. Birçok madenimize dokunamadık. Ayrıca küçük ölçekli çalışıyoruz. Bunları geliştirmeliyiz" dedi.

Nicolas Cage Mardin'de film çekecek

Mardin Valisi Hasan Duruer, şehri bir taraftan turizm ve kültür başkenti yapmaya çalışırken, diğer taraftan da sanayide önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Duruer, Başbakan Erdoğan'la görüşmesi sonrası ünlü aktör Nicolas Cage'in yapımcısının Mardin'e geldiğini ve hayran kaldığını, haziranda da bir aksiyon filmi çekmek için geleceklerini söyledi.

1.5 milyar $ yatırım

Duruer'in verdiği bilgiye göre Mardin'e, 2012 sonuna kadar 1 milyar doları doğalgaz çevrim santrali, 100 milyon doları otel ve 400 milyon doları da seramik- madencilik olmak üzere toplam 1.5 milyar dolar yatırım yapılacak. Bu çalışmaları yapan şirketler arasında Aksa, Çanakkale Seramik, Güral, Dedeman, Hilton var. Santrallerin kurulu gücü ise 800 MW. Şehirdeki yatak kapasitesi ise bu yılın sonunda bin 500 artışla 4 bine çıkacak.

İki F-16 parası istedik

Özellikle eski kenti çirkinliklerden temizlediklerini belirten vali Duruer, bu çalışmalar tamamlandığında UNESCO'ya başvuracaklarını söyledi. Duruer, hükümet yetkililerine Mardin'in iki F-16 parasına, yani 100 milyon dolara istenen hale geleceğini söylediklerini ve bunun olumlu karşılandığını söyledi.