Adalet Bakanlığı, Deniz Feneri e.V. davasının Türkiye bağlantılarıyla ilgili harekete geçmek için Almanya"dan gelecek belgeleri beklerken, Türk Deniz Feneri"nde ilk dalga İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç"a vurdu.

Almanya"daki Deniz Feneri davasında tutuklu yargılanırken ceza alan Mehmet Gürhan adına, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman"a vekaletname düzenlediği iddiasıyla 3 Şubat"ta hakkında dava açılan İsmet Büyükkılıç, Adalet Bakanlığı"nın kararıyla noterlik görevinden açığa alındı.

15 yıla kadar hapis

Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçlarından 4 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Dosya, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi"ne gönderildi. Mahkeme de iddianameyi Adalet Bakanlığı"na gönderdi. Bakanlık, Noterlik Kanunu"nun 123"üncü maddesi uyarınca, Büyükkılıç"ın açığa alınmasına karar verdi. Yerine bir vekil tayin edilen Büyükkılıç işyerine uğrayamayacak, imza yetkisi olmayacak ve bu süreçte işyerinin elde edeceği kárın yarısı dava sonunda muhtemel zararları karşılamak için bloke edilecek.

Kılıçdaroğlu çıkardı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Mehmet Gürhan"ın, Zekeriya Karaman"ı vekil tayin ettiğine ilişkin 21 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul 10. Noterliği"nce düzenlenen belgeyi basın toplantısında açıkladı. Bunun ardından Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, konuya ilişkin gazetelerde yer alan haberleri ihbar kabul ederek inceleme başlattı. İddialar üzerine CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu 24 Eylül 2008 tarihinde, Türkiye Noterler Birliği de 26 Eylül 2008 tarihinde, Noter İsmet Büyükkılıç"la ilgili şikáyet dilekçesi verdi.

Şikáyet dilekçeleri ve haberler üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı fezleke hazırlayarak dosyayı Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı"na yolladı. Savcılık, İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç"ın "soruşturma konusu işlemi noterliğin dışında yapmasını gerektirir hiçbir neden yokken" Zekeriya Karaman"a ait şirketin muhasebesinde çalışan bir elamanın telefonla daveti üzerine Nişanca Mahallesi Eyüp Bulvarı 40/B adresine gittiğini belirterek, şu iddialara yer verdi: "Mehmet Gürhan"ın bu adreste olup olmadığı araştırılmadan, ibraz edilen kimlik bilgilerinin ve nüfus cüzdanının gerçeğe uygun olup olmadığı incelenrmeden, 23 Nisan 2007"de Atatürk Havalimanı"ndan çıkış yapan, o tarihten sonra yurda giriş kaydı bulunmayan, Deniz Feneri Davası"ndan Almanya"da tutuklu bulunan Mehmet Gürhan talepte bulunmuş gibi, kimliği belirsiz kişi tarafından önceden hazırlanan ve şirketteki işlerini takip etmeye yetkili olmak üzere Zekeriya Karaman"ın vekil tayin edildiğine dair 21 Mayıs 2007 tarihli genel vekaletnameyi imzalamış gibi onayladığı, ibraz edilen nüfus hüviyet cüzdanını bir örneğini evrakına eklemediği anlaşılmıştır."

Gelirin yarısı bloke edilecek

TÜRKİYE Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, şunları söyledi: "Noterlik Kanunu hükümlerine göre işten el çektirilen noterlik orada Cumhuriyet Savcısı"nın, Adalet Komisyonu"nun uygun göreceği bir vekile devredilir. Bu da muhtemelen orada yetkili bir başkatip olur. Devirden sonra vekil noterliği yönetecek, Büyükkılıç oraya gidemeyecek, hiçbir sorumluluğu, imza yetkisi olmayacak. Noterliğin gelirinin yüzde 50"si dava sonunda muhtemel zararları karşılamak için Cumhuriyet Savcılığı"nın uygun göreceği bir bankanın hesabında toplanacak. Diğer yüzde 50"si de noterin oradaki personelle, işleyişiyle ilgili özel hukuk ilişkileri ve mali sorumlulukları devam ettiği için kendisine verilecek. Dava sonunda hesapta biriken paralar zararı karşıladıktan sonra artarsa kalanlar Büyükkılıç"a teslim edilecek."

HÜRRİYET