İran, uzun bir bekleyişin ve Türkiye'nin diplomatik çabalarının ardından uranyum değiş-tokuşunda Türkiye'nin uygun yerlerden biri olduğunu açıkladı. Buna göre İran'ın uranyumu Türkiye'de depolanıp, ikinci bir ülkede işlendikten sonra İran'a gönderilerek bir devri daim uygulamasına geçilebilecek. Bununla İran'ın "atom bombası yapmasının önünde geçilmesi" amaçlanıyor.

TÜRKİYE OLABİLİR

Batı ile yapılacak nükleer malzeme değiş tokuşunda Türkiye'nin, Tahran'ın malzeme gönderebileceği muhtemel yerlerden biri olduğunu dün Tahran'da açıklayan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki İran'ın, 20 bin megavatlık nükleer santralin inşası için Batı ülkeleriyle müzakere etmeye de hazır olduklarını belirtti.

ANKARA MEMNUN

Mutteki'nin sözlerine Ankara'dan ilk tepki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, Mutteki'nin açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek "Bütün bu çabalarımız Türkiye'nin dış politikasının temel ilkesi olan gerilimlerin olmadığı, çatışmaların olmadığı ve sorunların diplomatik yollarla çözüldüğü bir ortamın sağlanmasına katkıda bulunmaktır." açıklamasında bulundu./yeni şafak