Yunanistan, yasadışı göçün engellenmesi için Türkiye ile kara sınırına AB personeli yerleştirilmesi talebinde bulundu, AB talebi kabul etti.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, yasadışı yollarla Türkiye üzerinden Yunanistan'a girenlerin sayısının son dönemde arttığı ve durumun "dramatik bir hal" aldığı gerekçesiyle bu talebi kabul ettiklerini bildirdi.

AB'nin dış sınırlarının güvenliğinden sorumlu kuruluşu Frontex'in 2007 yılında oluşturduğu sınırlarda hızlı müdahale ekiplerinin ilk görevini Yunanistan ile Türkiye arasındaki kara sınırında üstleneceğini belirten Malmström, Yunan makamlarına bağlı çalışacak AB personelinin burada durum iyileşinceye dek geçici bir süreyle görev yapacağını duyurdu.

"Yunanistan'ın Türkiye ile kara sınırında gittikçe daha fazla endişe verici bir durum yaşanıyor. Yasadışı yollardan sınırı geçen insan sayısı dehşet verici rakamlara ulaştı ve Yunanistan bu durumu tek başına göğüsleyebilecek durumda değil. İnsani durumdan çok endişe ediyorum" diyen Malmström, ilticacılara yönelik uygulamalarında kapsamlı ve iddialı bir reform yapabilmesi için Yunanistan'a yardımda bulunacaklarını bildirdi.

A.A.