Hafta başında Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarındaki Cizr eş-Şuhur kasabasında 120 güvenlik gücünün öldürülmesinden sonra Suriye ordusu dün kasaba ve çevresine geniş çaplı bir operasyon başlattı.
 
Bölgede bulunan muhalifler, orduyu Cizr el-Şuhur kasabası çevresinde tarlaları ateşe vermekle suçladı. Muhalefet grupları içindeki eylemciler, Suriye ordusuna bağlı savaş helikopterleri ve tankların kasabaya ateş açarken, ilerleyen askeri birliklerin evleri buldozerlerle yerle bir ettiklerini, tarlaları ve hasadı ateşe verdiklerini söyledi.
 
Muhalefet ayrıca, güvenlik birimlerinin çeşitli kent ve kasabalardaki hükümet aleyhtarı göstericilere ateş açtığını; 20'yi aşkın insanın öldüğünü belirtti.
 
Muhalefetin anlattıkları konusunda Suriye hükümetinden bir açıklama gelmedi.
 
BAŞKENT DE KARŞTI 
Suriye'de bugün de, başkent Şam'ın bir banliyösü de dahil, çeşitli kesimlerinde geniş çaplı gösteriler olduğu bildiriliyor. Yetkililerse, protestocuların ateş açtığını savundu.
 
Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, şiddet olaylarına hedef olanlara ulaşılmasına derhal izin verilmesi gerektiğini bildirdi.
 
TÜRKİYE’YE KAÇIŞ SÜRÜYOR 
Yöre halkı Cizr el-Şuhur kasabasının hemen tamamen boşalmış halde olduğunu ve binlerce insanın sınır ötesine, Türkiye'ye geçmeye çalıştığını anlattı.
 
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olayların başlangıcından itibaren Türkiye'ye sığınanların sayısının 2800'e ulaştığını açıkladı. Davutoğlu, gelenlerin yüzde 90'ının çocuk, yaşlı ve kadınlardan oluştuğunu söyledi.
 
Dışişleri Bakanı bir soru üzerine, "şu anda sınırda tampon bölge oluşturma gibi bir niyetlerinin olmadığını" açıkladı. Ahmet Davutoğlu, şartlar normalleşinceye kadar ellerinden geldiği kadar sığınmacıyı ağırlamaya çalışacaklarını dile getirirken, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwell de Türkiye'ye insani yardım konusunda destek olacaklarını açıkladı. Hatay'a gelen sığınmacılar Yayladağı ilçesinde kurulan iki çadır kente yerleştirilirken yaralılar da Antakya'daki hastanelerde tedavi görüyor.