IŞİD'in dün akşam saatlerinde Irak'ın Musul ilindeki önemli askeri noktalara bombalı saldırı düzenlemesinin ardından bugün Türkiye 'nin Irak'a yönelik yardımlarını taşıyan C-130 tipi iki askeri uçak Irak'ın başkent Bağdat'ın 20 kilometre doğusundaki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne indi IŞİD'e karşı operasyon başlatan Irak'a destek amaçlı gönderilen iki uçak, son günlerde sıklıkla dillendirilen  'Türkiye Musul'da IŞİD'e savaşa mı giriyor?' sorusunu yeniden gündeme getirdi.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, söz konusu yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

BAĞDAT BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada, "Türkiye, gerek DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde dost ve kardeş Irak Hükümeti'nin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliği ve bütünlüğü, istikrarı, güvenliği ve refahı için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" denildi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YARIN BAĞDAT'A GİDİYOR

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Musul harekatına destek verileceği iddiaları ile ilgili olarak, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesi olduğunu belirterek, "Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir. Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı ile görüşeceğim. Muhtemelen Başbakan olur, Genelkurmay Başkanı olur. Yani, bir görüşme programı var. Erbil ziyareti de plan ve programda var"" dedi. 

İşte Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı o açıklama: 

Musul Valisi Türkiye'nin Musul harekatına destek vereceğini açıkladı. Bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna Yılmaz, "Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir

ABD ile eğit-donat imzalandı. Durum nedir, biz nerede eğiteceğiz, nerede donatacağız?" sorusuna cevap verirken, "ABD ile Türkiye, ortak bir komisyon kuracak. Bu komisyonda kimlerin eğitileceği belirtilecek, bu belirtilen kişilere, Kırıkkale yakınlarındaki birlikte eğitim verilecek.

USAME NUCEYFİ ANKARA'DAYDI

Esil Nuceyfi'nin kardeşi olan Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi de 25 Şubat'ta Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmüştü. Görüşmelere MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa da katıldı. Görüşmeyle ilgili bilgi veren kaynaklar, Türkiye'nin Irak'ın güvenlik ve istikrarı için her türlü katkıya hazır olduğu görüşünün tekrarlandığını belirtti.

Operasyonda Sünnilerin de rolü tartışılıyor. Iraklı Sünni Araplar, IŞİD'e karşı mücadele için kendilerine silah desteği verilmesini, Irak'taki tüm silahlı güçlerin Ulusal Muhafız Ordusu adı altında toplanmasını, Şii milislerin saldırılarının durdurulmasını ve kendilerine yönelik ayrımcılığın sona ermesini talep ediyor. 

IŞİD DÜN AKŞAM MUSUL'A SALDIRDI

Musul'un doğusundaki Duberdan Kampında görevli subay Yasin el-Ceburi, "IŞİD, ülke çapında iyi bilinen El-Gazelani karargahına, El-Cusuk semtindeki Musul Operasyonları Komutanlığı merkezine ve Terörle Mücadele Müdürlüğü binasına bombalı saldırı düzenledi" dedi.

Ceburi, "IŞİD'in Musul'u kaybedeceğini anladığı için kentte ordu ile polis teşkilatının alt yapısını tamamen çökertmeye çalıştığını" belirtti.

 
DÜN GECE OPERASYON BAŞLADI

El-Cezire ve Badiye Operasyonları Komutanlığı kaynakları da ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile Irak ordusunun, Ramadi kentinin 90 kilometre batısındaki Bağdadi nahiyesine bağlı Cebbe, Kebise, 140 kilometre batısındaki El-Bevhaya semti ile Hadise ilçesinde IŞİD örgütüne karşı dün gece askeri operasyon başlattığını söyledi.

16 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Operasyonda 16 IŞİD militanının ölü olarak ele geçirildiği, örgüte ait 2 aracın da imha edildiği aktarıldı.

IŞİD'E KARŞI HAREKATIN OMURGASINI TÜRKİYE Mİ YÖNETECEK?

Milliyet gazetesinde “Musul’a yeşil ışık” başlığıyla verilen bir habere göre, önümüzdeki haftalarda başlaması beklenen IŞİD’in Musul’dan temizleme harekatının omurgasınıIrak Ordusu ve bir kısmını Türkiye’nin eğittiği peşmergenin oluşturacağı belirtildi. 

Habere göre “IŞİD’i yalnızca Musul’dan değil Irak’tan temizlemeyi hedefleyen 20 bin kişilik orduya koalisyon uçakları da destek verecek. Türk jetlerinin de operasyonda yer alabileceği konuşuluyor. Türk askeri Irak’a girer mi’ sorusunu ‘Diğerleri üzerine düşeni yaparsa Türkiye de yapar’ diye yanıtlayan Savunma Bakanı Yılmaz, yarın Irak’a gidecek. Bu ziyarette Türkiye’nin operasyona vereceği katkının boyutu netleşecek. Türkiye’nin harekata desteği, Süleyman Şah Türbesi operasyonunun zamanlamasını da açıklar nitelikte."
 

ABD: TÜRKİYE'NİN KOALİSYONA DAHİLİYETİ GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR 

Emekli ABD generali John Allen, Türk yetkililer ile IŞİD'le mücadele koalisyonu konusunda dostane ve zengin görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Göreve başladığından bu yana Türk yetkililer ile bu yönde yaptıkları görüşmelerin “yapıcı” olduğunu kaydeden Allen, "Türkiye’nin koalisyona dahiliyeti gelişmeye devam ediyor ve gelecek ile ilgili hala görüşmemiz gereken birkaç mesele var” dedi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, IŞİD’e karşı Türkiye’nin ABD ile daha fazla işbirliği yapması konusunda iyimser olmadığını dile getirmişti.

Geçtiğimiz hafta Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde düzenlenen oturumda konuşan Clapper, Türkiye'nin farklı öncelikleri ve çıkarları olduğunu düşündüğünü ifade etmişti.