Simülasyon oyununda İsrail'in NATO'ya katılacağı, Türkiye'nin de örgütü terk edeceği konuşuldu

İran'ın nükleer programına karşı askeri operasyona ABD'yi ikna edemeyen İsrail, gelecekte nükleer silahlara sahip bir Tahran yönetimine karşı tüm olasılıkları düşünerek hazırlanıyor. İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, başkent Tel Aviv'deki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) adlı düşünce kuruluşunun geçen hafta gerçekleştirdiği bir simülasyon çalışmasını haber yaptı. Eski büyükelçilerin, istihbarat yetkililerinin ve eski üst düzey askerlerin katıldığı oturumda 'İran'ın nükleer silah ürettiğini duyurmasının ertesi günü' kurgulandı.

Bütün dengeler değişecek
Senaryoya göre İsrail beklenenin aksine İran'a hemen askeri misillemede bulunmayacak, beklemeye geçecek. Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı, iki eski başbakanlık yetkilisi, bir eski büyükelçi ve askeri istihbarattan görevlilerin içinde bulunduğu davetlilerin aktif katılımıyla beyin fırtınası şeklinde geçen savaş oyununda '2013 yılının Ocak ayında İran'ın nükleer deneme yapması' Ortadoğu'daki tüm güç dengelerini değiştirecek. Mevcut uluslararası politikalar dikkate alınarak yola çıkılan varsayımlara dayanan oyunda İsrailli yetkiler şu gelişmeleri öngördü:

Rusya-ABD anlaşma yapacak
- ABD, İsrail'i askeri misilleme yapması konusunda engelleyecek ve İsrail'in NATO'ya katılmasını da içeren bir anlaşma önerecek.

- Rusya, Ortadoğu'da nükleer silahlanmayı durdurmak için ABD ile savunma anlaşması imzalayacak.

- ABD'nin verdiği garantilerle tatmin olmayan S. Arabistan, kendi nükleer silah programını geliştirecek.

- Mısır, İran'a karşı askeri müdahale için bastıracak ancak Türkiye büyük olasılıkla, Tahran'a karşı güç gösterisinden kaçınacak. Eğer İsrail NATO üyesi olursa, Türkiye NATO'dan çekilecek.

- Avrupa Birliği, askeri müdahaleye karşı olacak ve İran'a yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasını isteyecek.

- Çin, İran'a yönelik BM yaptırımlarına dahil olacak ancak bunları yumuşatacak.