Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, müteahhitlik sektörünün 2002 yılından sonra aldığı proje miktarının 44 milyar dolardan 146 milyar dolara çıktığına işaret ederek, “8 yılda tam 3 katı müteahhitlik işi gerçekleştirilmiştir. Bu özel sektörün ürünüdür. Sektörün bu konudaki kabiliyeti bellidir. Sektör bir yılda almış olduğu iş tam 10 katına katlamıştır. Son derece önemli rakamlardır. Bunlar müteahhitlik sektörünün dünya üzerinde gelmiş olduğu yer açısından son derece önemlidir” dedi.

İNTES ve Dünya Gazetesi işbirliği ile düzenlenen “Dünyayı İnşa Edenler” Projesi’nin 4’üncüsü düzenlendi. Burada bir konuşma yapan Bakan Çağlayan, “İNTES’in Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndaki yeri ve önemi artacaktır. Bizim müsteşarlığımız İNTES’te mesaisini çok daha fazla harcayacaktır. İNTES önümüzdeki dönemde çok sık çalışmalarımız olacaktır” dedi.

İnşaat sektörünün yurt dışında gösterdiği başarının inşaat sektörüne ciddi katkı sağladığını söyleyen Bakan Çağlayan, “Sektörün içinden gelen biriyim. Fiilen bunları yaşamış biriyim. Sektörün içindeki tecrübem 36 yıldır. Müteahhitlik sektörünün 2002 yılında aldığı proje miktarı son 30 yılda 44 milyar dolardı. 2002-2010 yılları arasında toplam aldığı iş miktarı iktidar olduğumuz dönemde 146 milyar dolardır. 30 yılda 44 milyar dolar 8 yılda bunun tam 3 katı müteahhitlik işi gerçekleştirilmiştir. Bu özel sektörün ürünüdür. Sektörün bu konudaki kabiliyeti bellidir. Sektör bir yılda almış olduğu işi tam 10 katına katlamıştır. Son derece önemli rakamlardır. Bunlar müteahhitlik sektörünün dünya üzerinde gelmiş olduğu yer açısından son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

-ZAMANINDA TEDBİR ALAMAZSANIZ TSUNAMİ GİBİ ÖNÜNE ALIR GÖTÜRÜR NE LİDER KALIR NE BİR ŞEY-

Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan sıkıntılara değinen Bakan Çağlayan, “Oradaki insanlar demokratik hak ve özgürlüklerini istiyorlar. Sınırsız petrol maden kaynaklarınız olabilir. Bu insanları tatmin etmeye yetmez. Bir ülkede çok büyük zenginlikler vardır. Ama demokratik hak ve özgürlükler yoksa bunu yaparken de her şeyin sorumlusu her şeyi yapan milletin bizzat kendisidir. Bu tsunamiye benzer. Zamanında tedbir alamazsanız tsunami gibi önüne alır götürür ne lider kalır ne bir şey” diye konuştu.

Libya konusuna değinen Bakan Çağlayan bu konunun müteahhitlik sektörünü yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Yaklaşık 28 milyar dolarlık iş hacmimizin olduğu bir ülke. Türk müteahhitlik sektörünün ilk işe başlamış olduğu bir ülke. Şu anda müteahhitlerimizin 17 milyar dolar devam eden taahhütleri buna rağmen 1 milyar dolarda yakın hak edişleri ve 1 milyar dolarda yatırımları yapılmış olan iş malzemeleri ve alanlar var. Burada artık halkın isteğine karşı durmak yerine halkın isteğini profesyonelce devam ettirebilecek ve orada sistemi demokrasiye sokacak bir başkanın olması herkesin demokrasisidir” diye konuştu.

Bakan Çağlayan, yaşanan olayların normale döndüğü zaman Türk müteahhitlerin işlerine tekrar başlayacağını kaydetti.

ANKA