Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, kocasından şiddet gören Nahide Opuz"un başvurusunu, “devlet tarafından korunmadığı” gerekçesiyle haklı buldu ve Türkiye"yi toplam 36 bin 500 Euro tazminata mahkum etti.

NAHİDE Opuz"un, aile içi şiddete maruz kaldığı için AİHM"e 2002"de yapılan başvuru dün sonuçlandı. Alınan kararla, AİHM nezdinde ilk kez bir devlet “aile içinde şiddet”i engellemediği için hüküm giymiş oldu. Nahide Opuz, başvurusunda, kendisini tehdit eden ve daha sonra İzmir"e kaçarken annesini tabancayla vurarak öldüren eski kocası H.O."ya karşı devletin kendisini “etkili bir şekilde koruyamadığı”nı belirterek şikâyetçı olmuştu.

Mahkeme kayıtlarına göre, Diyarbakır"da yaşayan 1972 doğumlu Nahide Opuz, 1990 yılında H.O. ile tanıştı. 1995 yılında evlendiği H.O."dan üç çocuk sahibi oldu. Bu sırada sürekli şiddet ve tehdide maruz kaldı. Mahkemelere yaptığı başvurulardan da bir sonuç alamadı. H.O., 1995-98 arasında şikâyetçi olan Nahide Opuz"u ve annesini arabayla ezmeye kalktı, bıçakla yaralama ve şiddetli şekilde dövme gibi suçlar işledi.

AİHM açıklamasında, “Bu ağır suçlara ve tıbbi raporlara rağmen, H.O. hakkında yeteri delil bulunmadığı için önce dava açılmadığı, daha sonra yapılan duruşmalar sonucunda ise üç ay ceza aldıktan sonra da para cezasına çevrildiği” belirtildi. Opuz, 2001"de eski kocasının bıçaklı saldırısına uğradı. Ama H.O., sadece 840 TL para cezasına çarptırıldı.
Ağır tehditler ve saldırılar karşısında Opuz ve annesi, dava ile ilgili başvurularını geri çekmek zorunda kaldı ve arkasından da 2002"de İzmir"e kaçmak istedi. Ama H.O. kendilerini buldu, Opuz"un annesini öldürdü. Ömür boyu hapse mahkum olan H.O., 2008"de serbest kaldı. Opuz"un avukatı, “Türk yetkililerin müvekkilini yeterli şekilde koruyamadığı” gerekçesiyle AİHM"ye başvurdu. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi"nin “yaşama hakkını” güvence altına alan maddesi, “işkence ve kötü muameleyi” ihlâl sayan maddesi ile hiç kimsenin “ayrımcılığa” maruz kalamayacağını belirten maddesinden mahkum oldu. Türkiye, 30 bin Euro manevi tazminat ve 6 bin 500 Euro mahkeme masrafları olmak üzere toplam 36 bin 500 Euro ödeyecek.

Karar emsal olacaktır

AİHM"de Türkiye"yi tazminata mahkum ettiren Nahide Opuz"un avukatı Mesut Beştaş, kararın bir ilk olduğunu ve emsal olacağını söyledi. Beştaş, “Kendisi karara çok sevindi” dedi. Avukat Beştaş, “Umarım bu karar kadın hakları önündeki engeller konusunda gelişime bir katkıda bulunur. Bu karar aile içi şiddet konusunda referans bir karar olacaktır” diye konuştu.

Hani suç değildi?

YARGITAY Tetkik Hakimi iken iki çocuk annesi karısı H.M."yi dövdüğü gerekçesiyle hakkında dava açılan hakim Bayram Selek, savunmasında inanılmaz cümleler kullanmıştı. Selek Kuran"dan alıntılar yaptığı ifadesinde “Ne Amerikan, ne Avrupa Birliği, ne de dünyanın başka bir hukukunda böyle bir aile içi suç diye ayrı bir suç öngörülmemiştir. Dünyanın hiçbir hukukunda bu düzenlenmemiştir. Türk Hukuku"nda şikayetten vazgeçilirse sorun çözülür” demişti. hürriyet