Dünya Ekonomik Forumu"nun (WEF) Başkanı Klaus Schwab, Davos"tan Türkiye"ye moral verdi. Schwab, "Türkiye"nin küresel krizden güçlenerek çıkma olasılığı yüksek" dedi. Türkiye"nin geçmişte önemli yapısal reformları uyguladığını hatırlatan Schwab, "Diplomaside de başarılı olan Türkiye, lider ülke" mesajı verdi.

İSVİÇRE"nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu"nun kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, Türkiye"nin yaşanan küresel krizden daha güçlenmiş olarak çıkma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Schwab, Rusya Başbakanı Vladimir Putin"in konuşmasıyla dün resmen başlayan ve ana teması "Kriz Sonrası Dünyasının Biçimlendirilmesi" olan Davos Zirvesi"nde Türkiye ile ilgili olumlu mesajlar verdi. Türkiye"nin geçmişte önemli yapısal reformlar uyguladığına dikkat çeken Schwab, "Bu nedenle Türkiye ekonomisinin krizden güçlenerek çıkma ihtimali çok yüksek. Elbette krizden kurtulmak için küresel işbirliği şart" dedi.

Türkiye lider ülke

Türkiye"nin bölgesinde lider ülke konumunda olduğunu söyleyen Schwab, şöyle konuştu: "Türkiye, sadece ekonomide değil ayrıca diplomaside de başarılı bir ülke. Dünyada son dönemde yaşanan gelişmeleri dikkate aldığımızda, Türkiye"nin bölgede diplomasi alanında da önemli roller oynadığını görüyoruz. Türkiye, laik ve Müslüman bir ülke olarak, Batı ve Doğu arasında köprü görevi üstleniyor. Avrupa ile Asya arasındaki enerji ve ticaret rotası üzerinde olan Türkiye, bölgesindeki ülkelerle çok sağlıklı ilişkiler kurabiliyor."

Etkinliğiniz görüldü

Türkiye"nin sadece Ortadoğu"da değil, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunu da kurarak, Kafkasların istikrarına da katkıda bulunduğunu belirten Schwab, "Batı dünyası hem Ortadoğu"da hem de Kafkasya"da Türkiye"nin etkinliğini net şekilde gördü. Türkiye, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle enerji politikaları açısından da önemli bir ülke" diye konuştu.

Schwab, 1 Şubat"a kadar sürecek olan ve "son 40 yılın en önemli ekonomik zirvesi" olarak nitelendirilen 39"uncu Dünya Ekonomik Forumu"nda yaptığı açıklamada, kriz sonrası dünyanın şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şu anda hala krizin sebeplerini analiz etmeye ve kısa vadeli etkilerini azaltmaya çalışılan bir dönemden geçiyoruz" dedi. Schwab, "Bu krizi her şeyin sonu olarak görmemek gerekiyor. Bu bir fırsat olarak kullanılırsa kriz sonrası küresel ekonomi yeniden şekillendirilebilir. Krizin çözümü küresel işbirliğinden geçiyor" diye konuştu. Davos"ta bu yıl ilk gerçek küresel krizi tartışacaklarının altını çizen Schwab, forumda öncelikle krizden nasıl çıkılacağı ve krizinden ardından dünya ekonomisinin nasıl şekillendirileceği konularının ele alınacağını anlattı.
Hürriyet