Haberde, "Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy seçmenin dikkatini ekonomiden Türkiye'ye çekmeye çalışıyor" denildi.

Gazete, önemli partilerin ekonomi gibi ciddi konularda birbiriyle siyasi polemikten kaçınması nedeniyle son derece heyecansız geçen Fransız kampanyasının Türkiye tartışması sayesinde biraz canlandığını ileri sürdü.

The Financial Times, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkoz'nin merkez-sağ UMP partisinin, küresel ekonomik kriz nedeniyle büyük yara alan ekonomi konusundan uzak durmaya çalıştığını belirterek, “Sarkozy, dikkatle hazırlandığı belli olan seçim kampanyasıyla, kafaları ekonomik krizle meşgul olan seçmenin dikkatini ekonomiden Türkiye'ye çekmeye çalışıyor. Bu sayede 2004'te yüzde 43 olan oy oranının bu yıl yüzde 28'den daha da aşağıya düşmemesine bakıyor" diye yazdı.

Sarkozy'nin liderliğindeki UMP'nin, seçimlerin referanduma dönmesini önlemek ve oy oranının daha da düşmesinin önüne geçmek için partinin hem AB'ye şüpheyle bakan hem de Türkiye'nin AB üyeliğine de karşı çıkan “kemik seçmeni"ni harekete geçirmeye çalıştığını savunan gazete, merkez-sağ UMP'nin bu yolla aşırı sağın oylarına da talip olduğunu kaydetti.

The Financial Times'a göre, muhalefet partileri de Sarkozy'nin gündeme getirdiği konuya hemen sarılıverdi.

Bu çerçevede, Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olan muhalefetteki Sosyalist Parti, Fransa'nın dönem başkanlığı döneminde Türkiye ile AB arasında iki müzakere başlığı açıldığını hatırlatarak, Ankara'nın adaylığına karşı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Sarkozy'yi seçmene yalan söylemekle suçladı.

Muhafazakar aday Philippe de Villiers da, yeni AB üyeleri için Fransa'da referandum yapılmasını öngören Anayasa maddesinin, geçen yıl Sarkozy'nin girişimleriyle yeni anayasa taslağından çıkartıldığını söyledi.