Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinin ilk kalıcı başkanı seçildi. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan Belçika Başbakanı Van Rompuy başkan oldu.

AB liderleri, 5 yıl önce Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'un ilk daimi AB Başkanı olarak atanması konusunda uzlaşma sağlandı. AB devlet ve hükümet başkanları, AB Komisyonu'nun İngiliz Üyesi Catherine Ashton'un da AB Dışişleri Bakanlığı'na getirilmesini kararlaştırdı. Başbakanlık görevinde 1 yılını henüz doldurmayan Hristiyan Demokrat Rompuy, 2004 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmada, “Türkiye, Avrupa'nın parçası değil ve asla parçası olmayacak” demişti.
AB Başkanı Rompuy, “AB'nin, Türkiye'yi içine alarak genişlemesi geçmişteki genişlemelerle kıyaslanamaz. Avrupa'da aynı zamanda Hristiyanlığın temel değerleri de olan mevcut evrensel değerler, Türkiye gibi büyük bir İslam ülkesinin girişiyle kuvvetini yitirir” ifadesini kullanmıştı.

L'Express dergisi, yeni başkanının yıllık gelirinin, maaş ve harcırahlarıyla birlikte 1.5 milyon Avroyu bulacağını ileri sürdü.

AB, GÖRÜŞLERİMİN ÜSTÜNDE

Seçilmesi için Merkel ve Sarkozy'nin büyük çaba harcadığı Rompuy, yeni görevinde Türkiye'nin üyeliği konusundaki kişisel görüşlerinin önem taşımadığını söyledi. Rompuy, “Üye ülkelerin aldıkları kararların kendi kişisel görüşlerinin bütünüyle üzerinde olduğunu” belirtti. Kendi fikirlerini savunmak yerine üye ülkeler arasında uzlaşma sağlamaya çalışacağını anlatan Van Rompuy, “(Türkiye konusunda) kişisel görüşlerimi biliyorsunuz ama bunun görevimle alakası yok” dedi./yeni şafak