Türkiye, karapara ve terörün finansmanında sınıfta kaldı. OECD bünyesinde görev yapan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), uyardığı ve gerekli yasal düzenlemeleri yapması için 20 Haziran’a kadar süre verdiği Türkiye’yi ‘kara-gri listeye’ aldı. Listede Türkiye dışında Suriye, Etiyopya, Bolivya gibi ülkeler yer alıyor. Bu listeye giren ülkeler OECD’nin sıkı takibine alınıyor. Eğer gerekli düzenlemeler olmazsa ‘kara listeye’ alınıyor. Kara listede sadece Kuzey Kore ve İran bulunuyor. 
 
FATF, 2007 yılında Türkiye’nin mevzuatındaki terörün finansmanı ile ilgili düzenlemelerin yetersiz olduğuna ve terörist malvarlıkları ile ilgili dondurma prosedürü konusunda düzenlemelerinin bulunmadığına dikkat çekti. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için Türkiye tarafından hazırlanan eylem planını 18 Ocak 2010’da FATF’ye sundu. Eylem planında konuyla ilgili eksikliklerin giderilmesi için bir yasa tasarısının Haziran 2010 tarihine kadar TBMM’ye sevk edileceği sözü yer aldı. 
 
FATF süre vermişti 
Şubat 2010’da Abu Dabi’de yapılan FATF Genel Kurulu’nda ülkeler 2 kategoriye ayrıldı. İlk grup ‘kara liste’ şeklinde nitelenirken, ‘eksikliklerini gidermeyi resmi olarak taahhüt ettiği için’ Türkiye ikinci listeye konuldu. FATF, Türkiye’den beklediği yasalar için de 20 Haziran 2011’e kadar ek süre verdi. 
Ancak Türkiye’nin yasal değişiklikleri yapmaması üzerine, 24 Haziran’da FATF, Türkiye’yi; Bolivya, Etiyopya, Kenya, Myanmar, Sri Lanka, Suriye’nin olduğu ‘kara-gri listeye’ dahil etti. Gerekçe olarak karapara aklama ve terörün finansmanıyla ilgili eylem planını uygulamada yeterli ilerlemenin kaydedilememesi gösterildi. 
 
MASAK üç ay önce uyarmıştı 
MASAK mart ayında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin gerekli kanuni değişiklikleri yapmaması durumunda kara listeye alınabileceğini, bunun da başta finansal yatırımlar olmak üzere birçok yatırımı engelleyebileceğini ifade etmişti. 
 
'Sonuçlarını bekleyip göreceğiz’ 
Daha önce Türkiye’nin karapara konusunda ‘kara listeye’ alınabileceği uyarısında bulunan MASAK Başkanı Mürsel Ali Kaplan, kararın alındığı toplantıda bulunduklarını söyledi. Kaplan, “Şu anki yeni sınıflandırmaya göre ‘kara listede’ İran ve Kuzey Kore var. Biz ‘kara-gri’ listedeyiz, bir de bunlardan farklı olarak gri liste var” diye konuştu. Kaplan, FATF’nin kararının etkilerinin ne olabileceği sorusuna ise “Bekleyip göreceğiz” dedi. 
 
‘Yatırımlarda sıkıntılar doğabilir’ 
Uzmanlar, listeden çıkmanın çok kolay olmayacağını vurguluyor. Konuyu değerlendiren Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, “Eğer sizi bir gruptan daha kötü bir gruba alıyorlarsa ve siz gerekli yasal düzenlemeleri buna rağmen yapmıyorsanız sıkıntı olur. Şu anda cari açık, sıcak para gibi konuları tartışıyoruz. OECD gibi bir kurumdan gelen ve yatırımla ilgili olan bu tür uyarılar her zaman dikkate alınır” dedi.