Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, denizde yer altı kaynaklarının tespitine yönelik Ekim ayında başlayacak çalışmalara Türkiye’nin tepkisini "kabadayılık" olarak niteleyerek, ortak tutum saptanması için Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler nezdinde girişim başlattı. 
 
Rum devlet televizyonu ve Alithia gazetesine açıklama yapan Markulli, AB üyesi ülkeler nezdinde girişim için Rum büyükelçilere talimat verdiğini, kendisinin de AB ülkeleri dışişleri bakanlarına mektup hazırladığını, bunu BM Güvenlik Konseyi’ne yönelik girişimlerin takip edeceğini söyledi. 
 
Markulli, "Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması ve AB’ye aday ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi için daha etkili başka yöntemleri de inceleyeceklerini" ifade etti. 
 
’Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik tehdidiyle bir AB üyesini tehdit ettiğini" savunarak, AB üyelerinden ortak tutum isteyeceklerini kaydeden Markulli, "Türkiye’nin bu kabadayılıkları yeni değil" dedi. 
 
Markulli, perşembe günü Atina’ya yapacağı ziyarette konuyu Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis’le de görüşeceğini ifade etti. 
 
Öte yandan, Rum meclis başkanı Yannakis Omuri’nin başkanı olduğu sosyalist EDEK partisi de konuyla ilgili Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist Grup ile Avrupa Sosyalist Parti’ye mektup göndererek, Türkiye’nin tutumunu şikayet etti.