Dokuz Türk’ün ölümüne neden olan Mavi Marmara baskınını soruşturan BM Paneli’nin yarın yayınlanması beklenen raporunun, Türkiye’nin talebi üzerine yeniden ertelendiği bildirildi.

İsralli yetkililere göre, Türkiye, raporun “10 gün” için ertelenmesini talep etti. Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, taraflar arasında bir uzlaşının bulunmasına fırsat vermek amacıyla raporu erteleyeceğini İsrail’e iletti.

İsrailli medya, İsrailli yetkililer ve diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberlere göre, Türkiye, “Palmer Raporu” gibi bilinen ve bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sunulmasının ardından yarın yayınlanması öngörülen raporun “10 günlük” bir süre için ertelenmesini istedi.
Bunun üzerine Ban Ki-moon, Türkiye ile İsrail arasındaki müzakelerde bir uzlaşıya varılmasına fırsat vermek amacıyla raporu erteleyeceğini Pazar günü İsrail’e bildirdi. Rapor daha önce iki defa ertelenmişti. Jerusalem Post’a konuşan İsraili yetkililer, raporun önceki defalar olduğu gibi bu kez de Türkiye’nin talebi üzerine ertelendiğini söylediler.

-“ERTELEMEYİ ABD DESTEKLİYOR, İSRAİL DE KARŞI DEĞİL”-

Haaretz gazetesi de, raporun ertelenmesi talebine ilişkin haberinde bir yetkiliye göre, “ABD, Türkiye’nin raporun ertelenmesi talebine destek verdiğini, İsrail’in de, böyle bir adıma karşı çıkmadığını” belirtirken bu konudaki karara söz konusu paneli oluşturan BM Genel Sekreterine ait olduğunu anımsattı. Gazete şunları yazdı:

“İsrailli yetkili, raporun ertelenmesinin İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik krize son verilmesini ve İsrail’in, Türkiye’den bir özrünün Başbakan Binyamin Netanyahu için kabul edilebilir bir biçimde kelimelendirilmesini amaçlayan, iki ülke arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayacağına işaret etti.”

Başbakan Netanyahu, geçen Çarşamba günü, iki ülke arasındaki müzakerelerde “arabuluculuğu” yaptığı belirtilen ABD’nin, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a, ülkesinin Türkiye’den özür dilemeyeceğini bildirmiş, Türk hükümetinin ise, İsrail’in özür dilememesi halinde ilişkilerin daha da geriye gideceği uyarısını yapmıştı.