İran'a ABD ve AB tarafından uygulanan sert yaptırımların Türkiye ile İran arasındaki ticaret ile Türkiye'yi ziyaret eden İranlı turistlerin sayısını çok olumsuz etkilediği belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi, "İran'ın ekonomisinde panik yaratan yeni yaptırım dalgası, NATO üyesi Türkiye'deki şirketleri vuruyor" dediği haberinde "Ticari ilişkideki dramatik çöküş, (Türk tüccarları arasında) öfke ve hayal kırıklığını yarattı" ifadesini kullandı.
Haberde Yaşar Kapıyoldaş adlı İstanbul Osmanbey'deki hazır giyim üreticisinin, İran'dan aldıkları yüzlerce siparişin, sonra yaptırımların etkisiyle bu ülkenin para biriminin önemli ölçüde değer kaybetmesi ve enflasyonun hızlı artması üzerine tek tek iptal edildiğini kaydetti.
WSJ'nin haberine göre, son 10 yılda 12 kat artarak geçen yılda 3.5 milyar doları bulan, Türkiye'nin İran'a ihracatı, yaptırımlar İran'ın para birimi riyalın gerçek değerini dolara karşı yüzde 55 kadar aşağı iterken Ocak ayında, Aralık ayına göre yüzde 25 düştü.
Gazete, Halkbank dışındaki tüm Türk bankalarının yaptırım kaygısıyla İranlı müşterilere ilişkin ödeme işlemlerini durdurduklarını, daha yüksek maliyetlerin de Türkiye'yi ziyaret eden İranlıların sayısının hızlı düşmesine yol açtığını da kaydetti.
Haberde Ocak ayında İran'ın para biriminin değer kaybederken Türk lirasının da yükseldiğine, bunun sonucunda da bazı Türk ürünlerinin göreli maliyetinin birkaç gün içinde adeta katlandığına dikkat çekildi.
Seyahat acentaları da İranlı turistlerinin sayısı ve otel rezervasyonlarının geçen yıla göre yüzde 80'a kadar düştüğü bildirdi.
ABD'li gazete, Türkiye'nin İran'dan petrol ithalatının Aralık ayında yüzde 40 azaldığına işaret ederek bu gerilemenin kısmen Suudi Arabistan'dan artan alımlarla telafi edildiğini belirtti.