2008 yılı Nobel İktisat ödülü sahibi ve "krizi bilen adam" olarak tanınan Ekonomist Paul Krugman, Türkiye"yi iflas etme potansiyeline sahip ülkeler arasında saydı.

Princeton Üniversitesi profesörlerinden ve New York Times gazetesi yazarlarından Krugman, New York"ta basın toplantısı düzenledi. İzlanda ve İrlanda"dan sonra, krizden en çok etkilenecek ülkenin Avusturya olacağı tahmininde bulunan Krugman, “İzlanda ve İrlanda da işler kötü gidiyor. Onlara büyük ihtimalle Avusturya da eklenecek” dedi.

Krugman, Avusturya"nın Doğu Avrupa ülkelerine verdiği krediler nedeniyle mali istikrarsızlık içine girdiğini belirtti. Doğu Avrupa ülkeleri hükümetlerinin mali krizi aşmak için yeterli önlem almamaları nedeniyle, dış borçlarını ödeyemez hale geldiklerini, bunun da doğrudan borç veren ülke olarak Avusturya"yı etkilediğini söyledi.

Krugman"a göre, iflas etme potansiyeli bulunan ülkeler listesinde şu ülkeler yer alıyor:

"Macaristan, Letonya, Arjantin, Ekvator, Filipinler, Malezya, Tayland, Kolombiya, Türkiye ve Ukrayna." 2008 Ekim ayında sıkıntıya düşen Pakistan"da da ödeme güçlüğü yaşanmaya başladı.

Krugman"a göre, “potansiyel iflas listesinde” yer alan ülkelerden, Ekvator, Filipinler, Tayland, Kolombiya, Türkiye ve Ukrayna, “ciddi risk grubunu” oluşturuyor.
Krugman, "Krizi bilen adam olarak" tanınıyor. New York borsasındaki çöküşü ve ABD ekonomisindeki durgunluğu önceden görmüş ve dile getirmişti.

Hürriyet