Gen araştırması ‘Science’ dergisi tarafından ‘2010 yılının en büyük 10 buluşu’ arasında gösterilen Prof. Dr. Murat Günel, Türkiye’de genetik araştırma merkezi kurulması için çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Türkiye İnovasyon Kongresi’nde Radikal’e konuşan Prof. Dr. Günel, “Özellikle İstanbul, Ankara’daki büyük merkezler dışında, Urfa, Van, Antep, Samsun gibi Anadolu’daki birçok merkezle de çalışıyoruz. Şu anda bine yakın vakayı inceliyoruz ve artık birçoğuna tanı koyma şansımız var. Türkiye gibi akraba evliliklerinin yoğun olduğu toplumlarda, DNA yapısındaki bozuklukların ortaya çıkarılması çok büyük önem taşıyor. Bu şekilde daha çocuk olmadan, akraba evliliğinden kaynaklanan hastalıkların önlenebilmesi imkânı var” dedi.
Bir süredir Türkiye’de akraba evlilikleriyle ortaya çıkan ‘engellilik’ genleri üzerinde çalışan Prof. Günel, yeni araştırmasını kongrede paylaştı. Araştırmaya göre akraba evliliği nedeniyle genlerdeki bozuklukla ortaya çıkan engelliliklerin sıfıra inmesi, yakın gelecekte mümkün olabilecek.

Gelecekte yakalanılacak hastalıkları belirliyorlar
Türkiye’nin en büyük ayıplarından birinin genetik sebeplere bağlı engelli çocuklar olduğuna dikkat çeken Prof. Günel, “Teknoloji sayesinde artık bu vakalara erken tanı koyabiliyoruz. Hatta doğumda ya da bebeklik sırasında değil, doğum öncesinde bile bu riskleri belirleyebiliyoruz. Bu tip hastalıkları önleyici grup çalışmalarına başlamamız lazım. Bunu yapacak teknoloji var” dedi.
Prof. Günel, gen teknolojisi sayesinde kişisel gen haritasının çıkarılabileceğini ve gelecekte yakalanma riski olan hastalıkların belirlenerek kişiye özel korucuyucu teşhis, tedavi ve ilaçların kullanılacağını söyledi:
“Kendi gen haritamı henüz çıkartmadım. Ama bununla ilgili bir fon açıldığında kendi gen haritamı çıkartacağım. Alzheimer, beyin tümörü, anevrizma gibi hastalıklar kişiden kişiye değişlik gösteriyor. Yeni genetik keşifler, kişiye özel ilaçlar ve farklı tedavi yöntemleriyle yaklaşımı getirecek” diye konuştu.

ABD’deki laboratuvarda resmi dil Türkçe
Adının Nobel’le anılmasına mütevazı bir gülümsemeyle karşılık veren Prof. Günel, “Biz elimizden geldiğince çalışarak sürekli yeni keşifler yapmaya ve öğrenciler yetişmeye çalışıyoruz. İnşallah yetiştirdiğimiz öğrenciler Nobel alacak” dedi. ABD’deki laboratuvarda Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen 60 bilim insanıyla çalıştığını söyleyen Prof. Günel “ABD’de laboratuvarda birçok Türk bilim insanı ve dünyanın dört bir yanından gelen genetikçilerle çalışıyoruz. Bu iş bir ekip işi. Ama laboratuvarımızdaki resmi dil Türkçe” diye konuştu.


Bilim tarihine geçti
Prof. Dr. Günel, Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1990’da ABD’ye gitti. Beyin cerrahisi uzmanlığı yaparken genetik çalışmalarına devam etti. Ekibiyle birlikte insan genetik şifresini oluşturan DNA hücrelerindeki proteinleri kodladı ve ‘ekson’ denilen 180 bin değişik bölgenin dizisini 1 hafta gibi kısa sürede çıkarttı. Çalışma, prestijli bilim dergisi ‘Science’ tarafından, 2010 yılının en büyük 10 buluşundan biri olarak seçildi. 1976 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesi doğumlu olan Prof.Günel, evli ve iki çocuğu var.