Muhalefet partilerini de yüklenen Bakan Ergün, “Arkadaşlar artık Ankara’da siyasi tezgahlar değil, CNC tezgahları konuşuluyor. Herkes artık siyasi tezgah işlerini bir kenara bırakıp ülkenin üretim meselelerini kafa yorması lazım” dedi.
Aydın ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bazı sanayi firmaların üretim tesislerinde incelemelerde bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, daha sonra Aydın Anemon Otel’de sanayicilerle bir araya geldi.
Toplantıda gerçek zenginleşmenin kaynağının sanayileşmekten geçtiğini dile getiren Bakan Ergün, “Ticaret bireyleri, sanayi toplu zenginleştirir. Gerçek zenginleşmek üretmek ve sanayileşmekten geçer. Sanayinin yanında turizm ve tarımı bir kenara atamayız. Biz bu ekonomik krizde az etkilendiysek bunun sebebi ülkemizin sanayiye üretime verdiği önemdendir, mali disiplini ve mali dengeyi iyi kurmasındandır” dedi.
“TÜRKİYE KOALİSYON HÜKÜMETLERİ DÖNEMİNDE İLERLEYEMEMİŞTİR”
Türkiye’nin siyasi istikrarını sağladığını dikkat çeken Bakan Ergün, geçmişte yaşanan siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle çok büyük kayıplar yaşandığını dile getirdi. AK Parti hükümetinin 60. hükümet olduğunu dikkat çeken Ergün, “87 yılda nerdeyse 1.5 yılda bir hükümet değişmiş. Yeri geldi 3 aylık hükümetler gördü bu ülke. Hal böyle olunca hiçbir kimse, hiçbir sanayici bir şey yapmaz. O nedenle istikrar önemli. O nedenle koalisyondan uzak durmalıyız. Türkiye’de koalisyon hükümetleri dönemlerinde ilerleyememiştir. Karar alamayan kurumlar, alınan kararların uygulamaya koyulamadığı dönemlerde ilerleme olur mu?, Olmaz. 1950-1960 Menderes döneminde Türkiye en büyük atılımı yapılmıştır. Neden? Milletle bütünleşmiş, dünyaya ve yeniliklere açık bir hükümet olduğu için. O dönemde Türkiye çok iyi bir mesafe almıştır. Sonra 1960-1970 yılları dikiş tutmamış, 80 ihtilali ayrı bir zemin oluşturmuş. Ta ki Özal dönemine gelene kadar. O dönemde tekrar bir nefes aldı bu ülke. 90 yıllar da koalisyonlar, post modern darbelerle geçirdik. 2003’e kadar yine bu ülkede istikrar sağlanamadı. 2003’ten sonra istikrar, güven sağlandı” şeklinde konuştu.
“2023 HEDEFLERİNİ 2002^DE KOYSAK GÜLERLERDİ”
Geçmişte Türkiye’ye batak dendiğini ve hiç kimsenin Türkiye’ye borç vermek istemediğini dile getiren Bakan Nihat Ergün, “Sanayici de o dönemde yüksek faiz, yüksek enflasyonda yatırım yapmak istemiyordu. Fakat artık Türkiye’de ekonomik istikrar sağlanmıştır. Biz bugün koyduğumuz 2023 hedeflerini 2002 yılında koysak gülerlerdi. Çünkü önümüzü göremiyorduk. Fakat şimdi hedeflerimizi belirleyebiliyoruz. Diyoruz , ‘Bugün 740 milyar dolar üretime ulaştık, 2023’te 2 trilyon dolarlık üretim, 500 milyar dolarlık ihracat yapan bir Türkiye olacak. Ve Türkiye dünyanın 10 büyük ekonomisinden birine sahip bir ülke olacak’. Sadece biz değil, diğer siyasi partilerde hedef koyabiliyor. Biz bu hedefleri bir şeylere dayanarak söylüyoruz. Dayanağımız siz sanayicilersiniz. Türkiye bu hedefleri gerçekleştirebilecek güce sahip. Hedeflerimiz boş değil. Hepsinin altında politika var, yatırım planları var. Türkiye hedeflerini belirlemiştir. Firmalar da hedeflerini belirlesin” dedi.
ARTIK ANKARA’DA SİYASİ TEZGAH DEĞİL, CNC TEZGAHLARI KONUŞULUYOR
Bakan Nihat Ergün konuşmasında muhalefet partilerini de eleştirerek, partilerin popülizm yapmamasını istedi. Bakan Ergün konuşmasını, “Olandan bitenden haberdar olmadan taahhütler veriyorlar. Bu memlekette ne adımlar atıldığından bihaberler. ‘Ankara-Konya hızlı tren seferleri başlatacağız’ diyorlar. Biz başlatıyoruz. Deneme seferleri önümüzdeki günlerde başlıyor. KOBİ’lere faizsiz kredi vereceğiz diyorlar. Biz zaten veriyoruz. Popilizm, koalisyonlar büyük maliyetler getirir. İstikrarsızlığın maliyeti çok yüksek ve onu biz bildiğimiz için biz hiçbir seçimde popülizm yapmadık. Arkadaşlar artık Ankara’da siyasi tezgahlar değil, CNC tezgahlar konuşuluyor. Herkes artık siyasi tezgah işlerini bir kenara bırakıp ülkenin üretim meselelerini kafa yorması lazım. Mazot bir TL olmaz mı? Olur. Hatta bedava bile olur. Fakat bu açığı nasıl kapatacağız bunun cevabını aramak gerekir öncelikle. İşin doğrusu neyse onu yapmak gerek. Halk her şeyi iyi biliyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Sanayicilerle Aydın’daki programını tamamlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, daha sonra karayoluyla Muğla’ya geçti.