Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı kapsamında 19 proje ile gelen Ukranya enerjiden inşaata 800 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirirken, Gambiya ise Nijerya'da yapacağı 150 milyon dolarlık konut projesine Ortaklar buldu.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'ndan (TUSKON) yapılan açıklamaya göre Konfederasyonun Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin desteğiyle düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı milyar dolarlık iş anlaşmalarını da beraberinde getirdi.
Toplam 130 ülkeden 1.470 ve Türkiye'den ise 1.200 iş insanının katıldığı program çerçevesinde yapılan ikili görüşmelerde Rusya'dan Sudan'a, Ukrayna'dan Lübnan'a kadar birçok ülke yatırımcısı mobilya, inşaat ve enerji alanlarında yatırım için sözleşme imzaladı.
Sadece Ukrayna enerjiden inşaata kadar yaklaşık 800 milyon dolar değerindeki 19 proje ile katıldığı programda kendine Türk ve yabancı Ortaklar buldu. Gambiyalı firma ise Nijerya'da inşa edeceği 150 milyon dolar değerindeki 1.000 konutluk emlak projesi için Türk ve yabancı ortaklarla el sıkıştı. Brezilyalılar ise 5 milyon dolarlık kayısı satın almak için görüşmeler yapıyor. Organizasyon çerçevesinde Rusya, Filipinler, Mexico City ve Malezya ile ticari partnerlik anlaşması imzalandı.
Merkezi Ukrayna'nın başkenti Kiev'de olan ve ülkenin her bölgesinde temsilcilikleri bulunan ODESEM Company LTD Başkanı Denisenko Olexander, bin 200 kişinin istihdam edildiği bir şirket olduklarını belirterek, "Programa 19 proje ile geldik. Bu projeler nükleer güvenlik projesinden inşaata, deniz ürünleri işleme fabrikasından mobilyaya kadar birçok alanı kapsıyor. Dünyanın diğer ülkeleri ile ortaklaşa iş geliştirme arayışı içerisindeyiz. Şu ana kadar hem Türk hem de katılımcı diğer ülkelerden 5 ortak bulduk. Ümit ediyoruz ki toplam 800 milyon dolarlık bir hacmi kapsayan 19 projemiz ile ilgili çok net sonuçlar alacağız" dedi.
-Brezilyalılar 5 milyon dolarlık kayısı alacak-
Brezilyalı Mazzia şirketinin Sahibi Dora Zanin ise, 60 yıllık bir şirket ve 1 milyar dolara yakın ciroları bulunduğuna dikkati çekerek, "Brezilya'da 3 bine yakın istihdamımız var. Türkiye'nin ekonomik gücünün farkındayız. Tarım ürünlerinde faaliyet gösteriyoruz. Fasulye, soya, tohum, Mısır ve hayvan yemi üretiyoruz. Türkiye'ye tarım makineleri ve kayısı almaya geldik. Makine ve kayısı alımı için 5 milyon dolar ayırdık. Brezilya'da kayısı yetişmiyor. Türk şirketiyle ortaklık yapmak istiyoruz" dedi.
-Türk ortakla Gambiya'da boya fabrikası kuracak-
Gambiyalı TAF Holding Company'den Mustapha Njie ise büyük konut projeleri gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Ana konumuz emlak. Gambiya'da iki tane tamamlanmış konut projemiz var. Bu iki projenin iki kat büyüğünü Nijerya'da yapacağız. Bunun için Ortaklar arıyoruz. Toplam 1000 konutluk Nijerya projemiz 150 milyon dolara mal olacak ve bu yılın sonunda startımızı vereceğiz" diye konuştu.
Türkiye'de olmalarının bir nedeninin de Nijerya konut projesi için inşaat malzemeleri, mobilya ve ev tekstili ürünleri satın almak olduğunu kaydeden Mustapha Njie, program çerçevesinde Bekotaş Boya Sanayi AŞ firması ile Gambiya'da boya tesisi kurmak amacı ile görüştüklerini ve bu projeyi hayata geçireceklerini bildirdi.
-Lübnanlı firma İstanbul'da rezidans yapacak-
Türkiye'de otomotiv ve inşaat sektörlerinde yatırım yapacaklarını açıklayan Lübnanlı Bahri Group Sahibi Houssam A. Bahri ise "Otomotiv alanında Çinli bir firmanın distribütörlüğünü yapacağız. İnşaat sektöründe ise İstanbul'da arazi bakıyoruz. Lüks bir rezidans ve villalar yapmak için çalışmalarımız var. Şehrin birkaç kilometre dışında ve yeni bir bölgede de bunu yapabiliriz" dedi.
Kazakistan'da Lübnan büyüklüğünde tarım arazileri bulunduğunu ifade eden Bahri, "Türkiye'nin tarım alanındaki bilgi ve birikimini ülkemize götüreceğiz. Türkiye'deki yatırımlarımız ülkenin fırsatlarına bağlı şekillenecek. Şirketimizin sadece inşaat alanındaki cirosu 200 milyon dolar. Lübnan dışında Miami ve Florida'da da yatırımları bulunuyor" diye konuştu.
Filipinler Ülke Başkanı First Mercantile Basa ise, 100 milyon nüfuslu ülkesinde sosyal projeler gerçekleştirdiklerini ve 'Evsizler İçin 4 Milyon Ev Projesi'ni bir an önce hayata geçirecek yeni Ortaklar aradıklarını bildirdi. Basa, "4 milyon evden bahsediyorum. Bunun rakamsal bir ifadesi yok. Proje milyar dolarlık yatırım" dedi.
-Rus firma Bursalı Türk firması ile oraklık arayışında-
Rusya'nın güneyinde fabrika inşaatları yapan Rus ANTIK Grup Company Genel Müdürü Victor Kravchenko ise 300'den fazla eleman istihdam edildiği şirket olarak, bu alanda uzman Türk ve yabancı ülke iş adamları ile görüştüklerini kaydetti.
Kravchenko, "Bursalı bir firma ile görüştük ve bizi Bursa'ya davet ettiler. Gidip tesiste incelemeler yapacağız. Anlaşırsak, ortaklık kurup, gücümüze güç katacağız" dedi.
İnşaat ve mobilya olmak üzere iki ayrı sektörde faaliyet gösteren bir firma olduklarını belirten Malavili OG Grup Company Genel Müdürü Salman Hanif Osman ise inşaat ve elektrik malzemeleri ithal etmek için organizasyona katıldıkları bildirdi.
Salman Hanif Osman, "Konut projeleri, endüstriyel ve yaşam alanları inşa ediyoruz. Malavi, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve'de toplam 1.000 kişilik istihdamımız var" dedi.