Netle Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, son 3 yılda çikolata ihracatlarını 4'e katladıklarını, bu yıl ihracatlarını daha da artıracaklarını düşündüklerini söyledi.

Cöbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Nestle Çikolata fabrikasında yaptıkları yatırımlarla, ürünlerinin yüzde 99'nu, Türkiye'de ürettiklerini söyledi.

Son 3 yılda yaptıkları yatırımlarla, Karacabey'in bölgesel olarak üretim açısından Türkiye'nin önemli bir merkezi haline geldiğini ifade eden Cöbek, Türkiye'yi bir merkeze koyup etrafına bir daire çizildiği düşünüldüğünde çikolata üretimi konusunda önemli avantajlara sahip bir ülke olduğunu belirtti.

Kakao dışındaki bütün ham maddelerin Türkiye'de bulunduğunu anlatan Cöbek, şöyle devam etti:

''İşte kakao dışında örneğin, süt tozu, şeker, fındık, Antep fıstığı çikolatada kullanılan ham maddelerin tamamı için Türkiye mükemmel tarımsal bir merkez ülke konumunda. Bu da bizim için önemli bir avantaj. Ticaretimizin büyümesiyle beraber, yeni yatırımlara ihtiyaç duyuyoruz. Büyüme oranlarını karşılayabilmek için her yıl ortalama 10-12 milyon dolar arasında yeni yatırım yapmamız gerekiyor.

Türkiye'de çikolata pazarı hala genç bir pazar diyebiliriz, çikolata tüketimi Türkiye'de kişi başı 1,5 kilo civarında, Bu oran AB ülkelerinde ortalama 3-4 kilodur. Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu rakamların 3-4 kiloya ulaşmasına bekliyoruz.''

Nestle çikolata olarak kendi büyümelerinin her yıl orantılı olarak arttığına dikkati çeken Cöbek, ''kendi ciromuza baktığımızda her yıl sistemli bir şekilde üretim artığı ile birlikte büyüme gösterdiğimiz ortada. Bu da Türk halkının çikolata tüketimini periyodik olarak arttırdığı anlamına geliyor. Aşağı yukarı her 3 senede bir Türkiye'deki ciromuzu 2'ye katılıyoruz. Bu rakamlara baktığımızda, yeni yatırım yapmak için başı başına önemli bir sebep'' şeklinde konuştu.

Çikolatadaki uzmanlıkları ile Ar-Ge çalışmalarından doğan avantajları da göz önüne aldıklarında, son 3 yılda Türk halkının damak tadına olan aşinalığını da birleştirdiklerinde, büyüme konusunda daha iyi sonuçlar alacaklarından emin olduklarını ifade eden Cöbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu sene geçtiğimiz senelerden farklı olarak, bazı yeni ürün kategorilerine de girdik. Çikolata pazarında özellikle çocuklara yönelik ürünlerde daha sağlıklı beslenme açısından, daha dengeli ürünlerde bir açık olduğuna inanıyoruz. Bu açığı göz önüne alarak yaklaşık bir ay önce kek pazarına da bir adım attık. İlk kekimizi Türk markası adı altında piyasaya çıkarttık. Bu kekimizde, beslenme değerleri açısından, ham tahıllarla üretilen, aynı zamanda bir bardak süte eş değer olan kalsiyum içeren ilk kek oldu. Hem çocukların keyifle yiyeceği, hemde annelerin güvenli verebileceği bir kek Nestle gibi bir firmanın da, güçlü bilgi birikimi ve ürkün geliştirme kabiliyetinin gereği olarak bu tür yeni ürünler piyasaya sürmesi gerekiyor.''

Geçmiş yıllardan farklı olarak, Nestle çikolata olarak kurban bayramında daha aktif olacaklarını, geçmiş yıllara oranla daha hacimli bir bayramlık işine hazırlandıklarını vurgulayan Cöbek, kurban bayramında, geçmiş bayramlara göre Nestle ürünlerinin satışında ağırlıklarını daha fazla his ettirmek istediklerini, bunun için yoğun şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Nestle markasını çok daha uygun fiyat çeşitleriyle, Türk halkına sunmak istediklerine dikkati çeken Cöbek, şunları kaydetti:

''Örneğin, tablet çikolataların Türkiye'de 2 lira civarında bir tüketici fiyatı var. Fakat Türk pazarına baktığımızda aslında 25 kuruştan başlayan 6-7 liraya kadar çıkan bir ürün yelpazesi Türk halkının önünde var. Biz bu yelpazeyi daha uygun fiyatlarla tamamlamak istiyoruz. Örneğin, geçen yıl 25 kuruşluk bir Nestle gofret ürününü çıkarttık. Dolayısıyla, 25 kuruş, 50 kuruş, 75 kuruş gibi fiyatlarla satılan ürünlerimizde Türk halkının damak tadına uygun ürünlerle artan bir şekilde kucaklaşmak istiyoruz.''

-ÇİKOLATA TALEBİNİN YÜZDE 21'Nİ NESTLE KARŞILIYOR-

Türkiye'deki çikolata talebinin yüzde 20-21'lik kısmını Nestle grubu olarak kendilerinin karşıladıklarını, bu manada kuvvetli bir oyuncu olduklarını savunan Cöbek, dünyadaki diğer Nestle grubu firmalarının istek ve taleplerini de Karacabeydeki fabrikalarından karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Cöbek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Ortadoğu ülkeleri önemli müşterimiz, batı Avrupa gibi ülkelerden başta Almanya olmak üzere ürün ihracatı yapıyoruz. Yeni bir ürün geliştirmemiz 9 ay gibi bir süre alıyor. Yeni bir ürünümüzü piyasaya sürdüğümüz zaman, Nestle markamızla beraber bir defa kaliteyle ilgili hiç bir sorun olmuyor. Bugüne kadar belkide geri kaldığımız nokta, bu kaliteyi uygun fiyatlarla, veya daha uygun fiyat seviyelerinde Türkiye'de piyasaya sunamıyorduk. Biz daha çok tablet çikolatalar gibi fiyatları daha yüksek ürünlerle rekabet ediyorduk. Fakat geçen yılki krizden sonra 25 kuruş ve 50 kuruş tüketici fiyatlı mallarla da ön plana çıkmaya karar verdik. Tabi ki rekabette yaygınlaşan ürünlerimiz yanında dağıtımda da yaygınlaşmak istiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde de bu büyüme oranlarımızın sürmesini bekliyoruz. Yeni ürün çeşitleri geliştirmek, fiyat ve kalitede rakiplerimize fark atmak için çeşitli projeler üzerinde Ar-Ge çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.''

A.A.